latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:38 | Autor: SRNA

Trgovinski sporazum potreban i Kini i SAD

Kina je odbacila danas navode američkog predsjednika Donalda Trampa o tome da je Pekingu potreban trgovinski sporazum sa SAD jer je kineski privredni rast usporen, uz napomenu da je takav komentar "potpuno obmanjujući" i da obje države žele sporazum.

Tramp je juče napisao na Tviteru da je usporenje privrednog rasta u Kini dokaz da američke carine imaju "veliki uticaj" i upozorio da bi Vašington mogao da izvrši dodatni pritisak.

Prema zvaničnim podacima, privredni rast Kine usporio je u drugom kvartalu na 6,2 odsto, što je najmanje u posljednjih 27 godina.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je da kineska privreda u prvoj polovini godine "nije imala loš učinak" imajući u vidu globalnu ekonomsku neizvjesnost i usporenje svjetskog privrednog rasta, te da je bio u skladu sa spoljnim očekivanjima.

Stabilan rast Kine je dobar za svijet i za privredu SAD, rekao je Geng na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare.

- Sklapanje trgovinskog i ekonomskog sporazuma apsolutno nije jednostrana želja Kine. To želi i američka strana - napomenuo je Geng.

On je rekao da se mnogi u SAD snažno protive carinama i trgovinskom ratu.

Geng je ponovo pozvao Ameriku na tijesnu saradnju sa Kinom, kako bi se rješenje pronašlo "na pola puta", uz međusobno uvažavanje, da bi sporazum bio koristan za obje strane.

Tramp i kineski predsjednik Si Đinping prošlog mjeseca su postigli dogovor o još jednom primirju u trgovinskom ratu, koji traje godinu dana.