latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:46 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila prijedlog odluke o iznosu garancija

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras prijedlog oodluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini kojoj se odobrava izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 miliona KM, tako da ukupna izloženost Srpske po izdatim garancija ne može biti veća od 15 odsto ostvarenog BDP-a u tekućoj godini.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi ponovila da su garancije Vlade potrebne radi nastavka realizacije velikih infrastrukturnih projekata, te da usvajanjem ove odluke Srpska neće probiti limit o zaduženju, jer izvršavanjem svih planiranih kreditnih zaduženja, odnosno izdavanjem garancija za kreditna zaduženja za koja su resorna ministarstva iskazala interes dostigao bi se nivo izloženosti Srpske po izdatim garancijama od 1,484 milijardi KM, odnosno 13,44 odsto BDP-a.

Ona je navela da će se Vlada truditi da sva sredstva budu uložena pravilno, namjenski i da donose profit, nakog čega neće biti problema sa vraćanjem duga.

- Ova odluka donijeće dobro `Elektroprivredi`, zdravstvu i Јahorini - kaže Vidovićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić dala je u Skupštini pauzu od 15 minuta nakon čega će poslanici glasati o apsolviranom dnevnom redu.

19.00 - Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da je za tajkunsku privatizaciju u Republici Srpskoj zaslužan PDP i vlada Mladena Ivanića koja je na tom planu ostavila Srpskoj brojne probleme.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini o prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini naveo da je iza Ivanićeve Vlade "ostala urnisana privreda".

Poslanik SDS-a Davor Šešić odgovorio je na te navode da je jedan od pozitivnih primjera privatizacije iz tog perioda "Banjalučka pivara".

Poslanik SDS-a Zoran Vidić rekao je da nema ništa protiv da Srpska garantuje za svoja javna preduzeća, ali da su upitni motivi donošenja određenih odluka, jer se njima "na mala vrata često uvlači veliki kriminal".

- Mora se znati na koji način se troše sredstva i mora postojati sistem odgovornosti - kaže Vidić.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da će odlukom Republika Srpska garantovati za projekte koji su za njega "prihvatljivi ukoliko se reorganizuju institucije Srpske u duhu dobrog domaćina".

17.56 - Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je, obrazlažući u Narodnoj skupštini prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini, da su garancije Vlade potrebne radi nastavka realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

17.45 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske prema EBRD za finansiranje Projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj kojim bi Srpska trebalo da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine o prijedlogu ove odluke ponovila da je cilj projekta da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice auto-puta Koridor "Pet ce" /faza dva/, dužine oko šest kilometara između petlje "Rudanka" i kraja tunela "Putnikovo brdo dva" /međuentitetska linija razgraničenja/, uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt.

Ona je izrazila zadovoljstvo što poslanici smatraju da je gradnja ovog auto-puta korisna za Republiku Srpsku.

- Ako realno sagledamo stvari, mnogo jače zemlje se za velike infrastrukturne projekte, poput ovoga, moraju zadužiti. Dakle, imamo kondiciju za ovaj kredit i glasajte za ovu odluku jer je ovo jako važan projekat koji će donijeti brojne koristi i dobre efekte - poručila je Vidovićeva.

17.15 - Nakon redovne pauze nastavljeno skupštinsko zasjedanje iznošenjem završne riječi o prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema EBRD za finansiranje Projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj.

15.15 - U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je pauza do 17.00 časova.

15.06 - Novac od akciza za puteve i auto-puteve se raspoređuje onako kako je zakonom predviđeno. Dakle, dio novca sa računa Centralne banke BiH ide u budžet, a ostatak javnim preduzećima, Autoputevima Republike Srpske i Putevima Republike Srpske. Ako imate saznjanja da ovaj novac javna preduzeća troše netranasparentno ili mimo zakona, pomozite mi da to istražimo, rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

13.30 - Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ova stranka podržava projekte izgradnje puteva, ali ne i dalja zaduženja Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da nije odgovorno i ozbiljno graditi bilo šta, pa i put, sa 100 odsto kredita.

12.50 - Usvajanjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema EBRD za finansiranje Projekta Koridor 5C - obilaznica Doboj, Srpska bi trebalo da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge, navodi se u Prijedlogu o kojem raspravlja Narodna skupština Srpske.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović je, obrazlažući u Narodnoj skupštini prijedlog ove odluke, rekla da je cilj projekta da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice auto-puta Koridor 5C /faza dva/, dužine oko šest kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo dva /međuentitetska linija razgraničenja/, uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt.

-----------------------------------------------------------------------------

Cilj projekta je obezbjeđivanje dodatnih sredstava za izgradnju dionice auto-puta Koridor 5C dužine oko šest kilometara između petlje Rudanka i kraja tunela Putnikovo brdo dva, uključujući most preko rijeke Bosne, dva tunela i vijadukt.