latinica  ћирилица
16/07/2019 |  12:45 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Prepoznati problemi škola za djecu sa poteškoćama u razvoju

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo je škole kao moguće resursne centre koji bi posredstvom stručnih konsultacija i podrške pomogli nastavnicima tokom rada sa učenicima sa poteškoćama u razvoju, rekla je danas u Bijeljini načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje u resornom ministarstvu Gordana Dukić.
Bijeljina-javna rasprava - Foto: SRNA
Bijeljina-javna raspravaFoto: SRNA

Dukićeva je navela da je cilj da ti centri pomognu školama u kojima se odvija redovna nastava, odnosno da pomognu nastavnicima putem stručnih konsultacija, stručne podrške, te roditeljima i daju podršku učenicima sa poteškoćama u razvoju.

Ona je rekla da Republika Srpska ima veoma dobro opremljena četiri centra, odnosno škole za djecu sa poteškoćama u razvoju, čije je stručno osoblje sposobno da podrži nastavnike u redovnim školama.

- Inkluzija je u naše škole uvedena školske 2003/2004. godine, jer je to pravo na jednake šanse tokom obrazovanja za svu djecu, a posebno za djecu sa poteškoćama u razvoju, za nadarene učenike da razviju svoje potencijale, koristeći stručnu podršku koja bi se ogledala u fleksibilnim nastavnim planovima i programima - rekla je Dukićeva novinarima nakon javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Sve javne rasprave bile su konstruktivne, a održane su u Prijedoru, Banjaluci, Derventi, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, a završne su danas u Trebinju i Bijeljini.