latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:45 ⇒ 15:02 | Autor: SRNA

Rešić: Drugačije koncipirati Fond za reformu javne uprave u BiH

Vlada Republike Srpske smatra da treba promijeniti koncept Fonda za reformu javne uprave u BiH jer se dosadašnji pokazao kao neefikasan za Srpsku, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić.
Banjaluka-Rešić-konferencija za novinare - Foto: SRNA
Banjaluka-Rešić-konferencija za novinareFoto: SRNA

- Za sve ove godine upali smo u administrativni sistem, pri čemu smo posljednje tri godine rada finansirali obuke rada na računaru. Niko me ne može ubijediti da je to reforma - rekla je Rešićeva novinarima u Banjaluci.

Rešićeva je istakla da Vlada nije protiv reforme javne uprave.

Ona je istakla da Republika Srpska od 2016. godine traži drugačiju koncepciju Fonda za reformu javne uprave BiH, koji od osnivanja 2006. godine ima koncept koji se pokazao kao neefikasan za Srpsku.

- Imamo dva drugačije politički koncipirana entiteta i ne možemo raditi na isti način da bismo došli do istog cilja - navela je Rešićeva.

Ona je rekla da Srpska sama sprovodi reforme jer jedina ima ministarstvo koje se bavi ovim pitanjima i podsjetila da je Srpska sama uradila sve što se tiče elektronskih matičnih knjiga od 2012. godine, bez sredstava iz Fonda.

- Spremamo se za novi projekat "e-bebu", pri čemu će sva porodilišta imati matične kancelarije, i to radimo sami - istakla je Rešićeva.

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan izjavio je danas u Sarajevu da je Fond za reformu javne uprave u BiH blokiran time što je Vlada Republike Srpske odbila da potpiše aneks memoranduma o razumijevanju, čime "pravi štetu ne samo drugima, već i sebi i svojim građanima".