latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:54 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

PU Istočno Sarajevo: Za 22,6 odsto smanjen broj krivičnih djela

Na području koje pokriva Policijska uprava Istočno Sarajevo za šest mjeseci registrovana su 222 krivičnih djela, što je za 22,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, rekao je danas načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Nebojša Popović.
Pale-Policijska uprava Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Pale-Policijska uprava Istočno SarajevoFoto: SRNA

Popović je istakao da su u ovom periodu podnesena 193 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prijavljeno 201 lice, od kojih su 54 povratnika i jedan maloljetnik.

- Koeficijent ukupne rasvijetljenosti kriminaliteta iznosi 87,6 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti kriminaliteta po nepoznatom počiniocu 70,6 odsto - rekao je Popović na konferenciji za novinare na Palama.

On je naveo da je u momentu prijavljivanja krivičnih djela 90 djela bilo po nepoznatom počiniocu, a naknadnim operativnim radom rasvijetljena su 72 i to 60 iz ove godine i 12 krivičnih djela iz prethodnog perioda.

Kada je riječ o strukturi kriminaliteta, najveći broj su krivična djela opšteg kriminaliteta - 174, u oblasti privrednog kriminaliteta ih je 16, zatim devet krivičnih djela iz oblasti droga, 18 iz bezbjednosti saobraćaja, te pet krivičnih djela iz Krivičnog zakona BiH.

- Iz oblasti opšteg kriminalita za 174 krivična djela nadležnom tužilaštvu podneseno je 150 izvještaja protiv 148 lica i u ovoj strukturi kriminaliteta i dalje najviše krivičnh djela je iz oblasti imovinskih delikata njih 77. Iz oblasti privrednog kriminaliteta nadležnom tužilaštvu podneseno je 12 izvještaja protiv 15 lica - rekao je Popović.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je za šest mjeseci ove godine registrovano 179 narušavanja javnog reda i mira, što je za 18,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Govoreći o bezbjednosti u saobraćaju, Čvoro je napomenuo da je za šest mjeseci evidentirano 356 saobraćajnih nezgoda, što je za 20 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da su u saobraćajnim nezgodama 34 lica teže povrijeđena, a 89 lakše.

Registrovano je 14.396 prekršaja u saobraćaju, dok je zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja sankcionisano 13.527 lica.

Čvoro je istakao da je u prvom polugodištu evidentirana jedna saobraćajna nesreća sa četiri smrtno stradala lica, dok je u uporednom prošlogodišnjem periodu jedno lice smrtno stradalo.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da je stanje na području koje pokriva ova uprava za proteklih šest mjeseci na zadovoljavajućem nivou.

- Što se tiče kriminaliteta, broj krivičnih djela je u padu za 22 odsto. U ovoj godini imali smo teška krivična djela i to ubistvo početkom godine na čijem rasvjetljavanju radimo zajedno sa Upravom za teški organizovani kriminalitet, ali zbog istrage ne možemo iznijeti nikakve podatke - naveo je Šehovac.

On je dodao da se desilo i krivično djelo ubistvo u pokušaju po poznatom počiniocu, a protiv lica je podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

Šehovac je naveo da u Policijskoj upravi bilježe dobre rezultate kada je riječ o rasvjetljavanju teških krađa, izazivanja opšte opasnosti, razbojništava, krađa vozila i da su postignuti rezultati iz oblasti nedozvoljena proizvodnja opojnih droga.

On je naglasio da je na području Uprave za šest mjeseci boravio veliki broj visokih zvaničnika i stranih delagacije, da je održan Evropski olimpijski festival mladih /EЈOF/, da je bila zimska turistička sezona i da su preduzete sve mjere kako bi sve proteklo na visokom nivou i bezbjedno.