latinica  ћирилица
16/07/2019 |  14:43 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Dodik - Sabolić: Otvorena pitanja - granice i imovinsko-pravni odnosi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Sabolića, sa kojim je konstatovao da je potrebno naći rješenja za otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, posebno po pitanju granica i imovinsko-pravnih odnosa.
Sarajevo-Dodik-Sabolić - Foto: SRNA
Sarajevo-Dodik-SabolićFoto: SRNA

Dodik je poželio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Hrvatske u BiH i rekao da su bilateralni odnosi dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje na osnovu međusobnog uvažavanja i na dobrobit građana obje zemlje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je informisao Sabolića o aktuelnim dešavanjima u BiH i problemima u formiranju vlasti, ponovio stav da je članstvo u EU najvažniji spoljnopolitički prioritet i strateški cilj BiH.

Sabolić je rekao da su jedan od spoljnopolitičkih prioriteta za Hrvatsku dobrosusjedski odnosi sa BiH.

On je naglasio da Hrvatska podržava stabilnu BiH, njen teritorijalni integritet i suverenitet, te joj posebno pruža podršku na njenom evropskom putu.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se zalaže za puno poštovanje i ostvarivanje ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH, a naročito je zainteresovana za položaj Hrvata.