latinica  ћирилица
16/07/2019 |  15:06 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Višković odgovorio: Dokažite mi da se krade novac od akciza za puteve

Novac od akciza za puteve i auto-puteve se raspoređuje onako kako je zakonom predviđeno. Dakle, dio novca sa računa Centralne banke BiH ide u budžet, a ostatak javnim preduzećima, Autoputevima Republike Srpske i Putevima Republike Srpske. Ako imate saznjanja da ovaj novac javna preduzeća troše netranasparentno ili mimo zakona, pomozite mi da to istražimo.

Ovako je danas premijer Republike Srpske Radovan Višković odgovorio opozicionim poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske koji su, u okviru rasprave o novom zaduženju od 150 miliona evra za gradnju obilaznice oko Doboja na koridoru 5C, pitali gdje je novac od akciza namijenjen za gradnju auto-puteva.

- Po informacijama koje sam dobio iz Ministarstva finansija Srpske, u prvih pet mjeseci ove godine Autoputevima Srpske je od akciza za gradnju autoputeva doznačeno 46,5 miliona KM, a tokom prošle godine oko 100 miliona KM - rekao je Višković.

On je dodao i da se od planiranih 800 miliona KM garancija koje će Vlada Srpske dati u ovoj godine na infrastrukturne projekte odnosi oko 600 miliona KM.

- To su projekti koji trebaju Republici Srpskoj - rekao je Višković.

On je ocijenio da treba graditi putnu mrežu u Hercegovini i dodao da Vlada čini sve da tamo dovede investicije.

Višković je, odgovarajući na primjedbe u vezi sa rekonstrukcijom i rehabilitacijom regionalnog puta Lukavica-Pale vrijednosti 3.250.000 KM, rekao da je preduzeće Štrabag prošlo na tenderu za izvođača radova i angažavalo drugo preduzeće za taj posao koji je, prema njegovim saznanjima, u stanju da radove okonča prije početka zimske turističke sezone.

Premijer Republike Srpske je naveo da na svakoj sjednici Vlade insistira da bude obezbijeđeno 70 miliona evra za izgradnju magistralnog puta Foča-Šćepan Polje.

Osvrćući se na situaciju u vezi sa firmom Batagonom, Višković je istakao da je Vlada ekspresno reagovala kada je riječ o raskidu ugovora zbog nepoštivanja dogovora.

Komentarišući zaduženje od 150 miliona evra radi finansiranja projekta Koridor 5C, Višković je rekao da druga faza košta duplo više od prve jer nije riječ samo o izgradnji šest kilometara auto-puta, već i tunela, nadvožnjaka, odnosno o izuzetno teškoj dionici.

- To su najpovoljnija sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj sa kojima Vlada radi jer oni jedini na Koridoru 5C imaju i grant sredstva - dodao je Višković.

Govoreći o tački dnevnog reda posebne sjednice Narodne skupštine - prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini kojim se odobrava izdavanje garancija Republike Srpske za kreditna zaduženja u 2019. godini, do iznosa od 800 miliona KM, Višković je naveo da se sigurno sva ta zaduženja neće moći realizovati, iako su namijenjena za infrastrukturne projekte koji su potrebni Republici Srpskoj.

- Od 800 miliona KM, 600 je namijenjeno za energetski sektor, za bolnicu u Doboju 80 miliona, za gondolu na Јahorini devet miliona - precizirao je Višković.

Osvrćući se na garancije za kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM, Višković je rekao da je Fond već digao taj kredit i da plaća kamatnu stopu veću od šest odsto, te da Vlada želi da se taj kredit zatvori i da kamatna stopa bude ispod tri odsto.

On je podsjetio da je su prošle godine garancije iznosile 700 miliona KM, od čega je realizovano oko 400 miliona KM.

Premijer Republike Srpske je naveo da će tražiti od nadležnih da budu procesuirane optužbe iznesene tokom sjednice Narodne skupštine.

Višković je poručio poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću da, ukoliko ima dokaze, prijavu o malverzacijama u određenim oblastima dostavi nadležnima.

- Time treba da se bave i institucije - rekao je Višković.

On je dodao da nije zadovoljan radom pravosuđa, te da na tom planu nisu sprovedene reforme u okviru strukturalnog dijaloga.

Višković je ponovio da veliku štetu Srpskoj nanosi neformiranje Savjeta ministara, Vlade FBiH i nerad Parlamentarne skupštine BiH.

- Usvajamo danas 150 miliona zaduženja, ali toga nema za Srpsku kao ni šest kilometara puta dok sve ne prođe proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH - rekao je Višković.

Srpskainfo/SRNA