latinica  ћирилица
16/07/2019 |  15:19 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Špirić: Postojeće stanje u BiH vodi u neizvjesnost i anarhiju

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je danas da nepoštovanje izbornih rezultata i političke volje koju su birači iskazali na izborima vodi BiH ka neizvjesnosti i anarhiji, te istakao da bez unutrašnjeg dijaloga i kompromisa nema rješenja za probleme ove zemlje.

Prema njegovim riječima, ocjena mnogih je da se sa formiranjem vlasti u institucijama BiH čeka kako bi bile formirane vlasti u jednom broju kantona i u Federaciji BiH.

- To nije dobro, to je prvi korak ka neizvjesnosti, a nakon toga i korak do anarhije - rekao je Špirić Srni.

Pozivajući na unutrašnji dijalog i dogovor, Špirić je naglasio da su najgora rješenja po BiH bila kada su "unesena" sa strane.

Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, ističe da ova stranka kao izborni pobjednik u Republici Srpskoj na prošlogodišnjim opštim izborima želi da se ponaša pragmatično i da poštuje volju biračkog tijela, odnosno građana koji su izašli na izbore i pokazali šta politički misle.

Navodeći da ne zna šta se čeka sa formiranjem vlasti na nivou BiH, Špirić je podsjetio da više od 50 odsto ministara u aktuelnom sazivu Savjeta ministara istovremeno ima mandat i u parlamentu BiH.

On je upozorio da Savjet ministara u tehničkom mandatu već duže ne zasjeda, što situaciju dodatno komplikuje, a da je u ovakvim okolnostima neizvjesno održavanje njihovih sjednica u narednom periodu.

- Ovdje se postavlja pitanje da li je aktuelni Savjet ministara ušao u kršenje zakona BiH - naglasio je Špirić, pitajući kakve posljedice može da proizvede finansiranje institucija BiH od kraja juna, kada je istekla odluka o njihovom privremenom finansiranju, a nova nije usvojena.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda ocijenio je da snažni politički uticaji spolja obesmišljavaju izborni proces u BiH.

- Da je drugačije, u BiH bi bila konstituisana vlast i na nivou kantona, i Federacije i BiH - uvjeren je Špirić, koji upozorava da su vanjski politički uticaji toliko snažni da svojim sufliranjem u BiH usporavaju njen evropski put.

On je ocijenio da su nakon sprovedenih izbora za Evropski parlament u okviru te institucije sve snažnije snage koje zagovaraju reforme EU, pa onda proces proširenja, konstatujući da bi to značilo da bi se sa zemljama Balkana održavao partnerski odnos.

- Ono što mi moramo postaviti kao pitanje unutar BiH jeste da li je BiH ovakva kakva jeste u stanju biti partner EU ako nema odgovor ni na jedan aktuelni izazov koji se tiče građana BiH - napomenuo je Špirić.

On je kao jedan od izazova na koje BiH nema odgovor naveo migrantsku krizu.

- Problemi migrantske krize na koju ova zemlja nije u stanju ili ne želi da odgovori natjerali su lokalne strukture vlasti Unsko-sanskog kantona da nemaju potrebu da se obraćaju BiH, oni se već obraćaju Briselu i međunarodnoj zajednici, što govori da je ova vlast definitivno izgubila kompetencije za ono za šta je ustavom nadležna - naglasio je Špirić.

On je upozorio da snažan migrantski talas prati veliki talas iseljavanja iz BiH i izrazio uvjerenje da će odlazak državljana BiH pratiti nova naseljavanja koja će promijeniti strukturu stanovništva.

- Ali vlast mora da odgovori na te izazove - poručio je Špirić.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u BiH, Špirić je ocijenio da je ekonomska stagnacija u 2019. sve izvjesnija, čime se niko ne bavi.

On je ponovio da u BiH od predizborne kampanje do danas raste administracija, iako je međunarodnim finansijskim institucijama obećano da toga neće biti.

Špirić je naveo da neriješeni odnosi Hrvata i Bošnjaka u vezi sa Elektroprenosom BiH nanose nesagledivu ekonomsku štetu, ne samo Federaciji, nego i Republici Srpskoj, a podsjetio je i na probleme u vezi sa raspodjelom prihoda Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- Šta Republika Srpska ima od ovakve BiH od koje trpi samo štetu? - upitao je Špirić.

Kada je riječ o odluci Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH o raspisivanju konkursa za direktora Agencije za istrage i zaštitu u okolnostima u kojima nije formiran novi Savjet ministara, Špirić je rekao da nema procjenu koliko će trajati tehnički mandat ovog Savjeta ministara.

- Institucije moraju da funkcionišu i sasvim je logično da se inicijative pokreću, a proces bi trebalo da završi vlast koja bude formirana - rekao je Špirić.