latinica  ћирилица
16/07/2019 |  17:00 ⇒ 17/07/2019 | 09:10 | Autor: SRNA

Dodik preglasan, traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

U danu kada je konačno potpisan sporazum o izgradnji mosta na Savi u Gradišci članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić su na sjednici Predsjedništva odlukom da se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu, koju su usvojili preglasavanjem, pokušali da naprave subverziju ne bi li Hrvatska povukla svoj potpis o izgradnji mosta na Savi ili počela da pravi probleme u njegovoj realizaciji.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to je danas potvrdio pred novinarima u Sarajevu, naglasivši da su ga na sjednici DŽaferović i Komšić preglasali u pogledu odluke u vezi sa zaustavljanjem izgradnje mosta na Pelješcu zbog čega je zatražio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

- Јa sam glasao protiv /zaustavljanja izgradnje/ i pokrenuo sam inicijativu za pokretanje vitalnog entitetskog interesa u vezi sa ovim pitanjem, o čemu će konačnu riječ dati Narodna skupština Republike Srpske - rekao je Dodik novinarima nakon sjednice.

Dodik je naglasio da za razliku od DŽaferovića i Komšića smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose, tim prije jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

- S druge strane, ne mislim uopšte da je pametno da na ovaj način BiH u cjelini stvara probleme sa Hrvatskom. Moj zahtjev i prijedlog bio je da se sa Hrvatskom pokuša napraviti sveobuhvatan sporazum o granici, jer sada ima neki koji nije verifikovan, ali druga dva člana Predsjedništva BiH usmjerila su se isključivo na most na Pelješcu - pojašnjava Dodik.

On je potvrdio da je Predsjedništvo BiH donijelo 10 zaključaka u vezi sa ovim pitanjem koji, kako je naveo, nisu problem, ali i istakao da je očito ključna "potreba da se otvori pitanje i sa Hrvatskom i sa EU koja je donirala sredstva za izgradnju tog mosta".

Dodik je ocijenio da je ponašanje DŽaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske prepoznati interese Srpske i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim prije jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

- Mislim da je prevše subjekata sa kojima bismo mogli da imamo probleme i smatram da je relevantno i u interesu Republike Srpske da takva odluka ne bude donesena - smatra srpski član Predsjedništva BiH.

Komentarišući inicijativu nekih domaćih i međunarodnih krugova o donošenju takozvanog "zakona o negiranju genocida", Dodik je rekao da nije problem da se o tome odlučuje ako neko uputi prijedlog zakona u Parlamentarnu skupštinu BiH, ali da će BiH trajno destabilizovati ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametne bilo kakvu odluku.

On je naglasio da će na kraju odluku donijeti narod, jer se protivi uzurpiranju suvereniteta BiH.

- Ukoliko Incko, kako se poziva, nametne taj zakon, onda neka računa da je rapisao poziv u Republici Srpskoj za utvrđivanje statusa Republike - poručio je Dodik.

On je neimenovanje novih članova Savjeta ministara označio kao "kamuflažu za Akcioni plan za članstvo u NATO", kao i zloupotrebu u vezi sa imenovanjem novih direktora više institucija na nivou BiH, uključuući Agenciju za istrage i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosnu agenciju.

Dodik je ponovio da svi strani državljani koji prijete bezbjednosti BiH, uključujući i pristalice Feto pokreta Fetulaha Gulena, treba da budu deportovani iz BiH i izručeni u matične zemlje.

Govoreći o nekonstituisanju vlasti u BiH, on je ponovio da tu nije riječ o takozvanom MAP-u, nego o namjerama bošnjačke političke elite da na ključnim pozicijama u političkim i bezbjednosnim strukturama zadrži ili dovede "svoje ljude".

On je podsjetio da ni te, ni slične inicijative neće i ne mogu dobiti "zeleno svjetlo" u Parlamentarnoj skupštini BiH, posebno u Domu naroda.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD, poručio je da je ta partija, uprkos tome, spremna da se na validnim rezultatima opštih izbora već danas uključi u konačno formiranje vlasti na nivou BiH i doprinese unapređenju kredibiliteta i kvaliteta predstavljanja BiH.