latinica  ћирилица
17/07/2019 |  07:44 | Autor: Večernje novosti

Kuzmić danas na operaciji

Zdravstveno stanje košarkaša bolje, ali još složeno, zakazana hirurška intervencija. Radiće se zahvat na gornjoj vilici kako bi se riješio problem sa disanjem.

Ide nabolje - opšti je utisak ljekara koji u jedinici intenzivne nege brinu o zdravstvenom stanju košarkaša Crvene zvezde i reprezentativca Ognjena Kuzmića (29), teško povrijeđenog u saobraćajnoj nesreći u nedjelju ujutru nadomak Banjaluke, odakle je poslije ukazivanja hitne medicinske pomoći u tamošnjem Kliničkom cetru, avionom transportovan u Beograd.

I pored značajnog poboljšanja u odnosu na dan ranije, zdravstveno stanje mladog Kuzmića je, kako Novosti nezvanično saznaju u Urgentnom centru, i dalje teško, zapravo kako ljekari kažu "složeno", zbog više udruženih povreda: glave, preloma obje vilice i ozbiljne povrde grudnog koša, zbog koje je usljed smanjene funkcije pluća košarkaš poslije nesreće priključen na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator.

- Funkica pluća je znatno popravljena i Kuzmić sada djelimično samostalno diše - neznanično je ispričao jedan od ljekara. - To, zapravo, znači da ga povremeno skidamo sa aparata za mehaničku ventilaciju, pa onda opet priključujemo na reaspirator, ali se vrijeme koje samostalno diše produžava, a skrađuje mehanička ventilacija.

Mladi košarkaš je još u indukovanoj komi, u koju je uveden poslije nesreće u Kliničkom centru Banjaluka da ne bi trpio velike bolove. Ljekari su juče, nezvanično se saznaje, odlučili da u indukovanoj komi ostane bar još danas, dok ne obave zahvat na vilici.

- Kuzmić ima problem sa disanjem, i danas će na operaciju - rečeno je nezvanično u Urgentnom centru. - Radiće se zahvat na gornjoj vilici. To je prilično složen zahvat i zato je bolje da Kuzmić do njegovog završetka bude u indukovanoj komi.

I Crrvena zvezda obavještava javnost da je Kuzmićevo opšte zdravstveno stanje bolje u odnosu na prethodni dan, ali i dalje vrlo složeno.

- Zvezda i ovom prilikom zahvaljuje svim ljudima dobre volje, klubovima, i svima koji i dalje iskazuju veliku brigu za zdravstveno stanje i oporavak našeg Ognjena Kuzmića - piše, između ostalog, u saopštenju crveno-bijelih.