latinica  ћирилица
17/07/2019 |  08:56 ⇒ 09:04 | Autor: dnevni avaz

Sedmočlana porodica otrovala se paprikama i lubenicom?

Sedam osoba juče u popodnevnim satima smješteno je na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a, kako je rečeno iz ove bolnice, sumnja se na trovanje hranom.
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu - Foto: nezavisne novine
Klinički centar Univerziteta u SarajevuFoto: nezavisne novine

Njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Prema informacijama do kojih je došao Avaz, svi pacijenti javili su se sa stomačnim tegobama. Istog tog dana jeli su kućnu hranu.

- Prema svim simptomima, u pitanju je trovanje hranom, ali još ispitujemo. S obzirom na to da su pacijenti jeli prethodnih dana i u gradu, istraga će ići i šire. Riječ je o tinejdžerima, koji su jeli punjene paprike i lubenicu - tvrdi izvor iz KCUS.

Kako je potvrđeno, Zavod za javno zdravstvo KS s prijemom pacijenata u KCUS upoznao je i Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu.

Pojačan nadzor

- Obaviješteni smo da je sedam članova jedne porodice zatražilo medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici KCUS, radi simptoma intoksikacije hranom. U ovim trenucima ne možemo govoriti o eventualnom uzroku zaraze - kazali su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Navode da Inspektorat tokom ljetnih mjeseci provodi pojačan sanitarno-inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima, slastičarnicama i objektima brze hrane u KS, koji prometuju lako kvarljivim namirnicama.

Pune ruke posla

Ljekarsku pomoć potražio je i veliki broj djece, koja su napunila hodnike ove bolnice, a sve zbog osipa po tijelu te i morbila, koje još haraju u Kantonu Sarajevo.

Od januara do 12. jula zabilježene su 854 osobe zaražene morbilima.