latinica  ћирилица
17/07/2019 |  09:53 | Autor: SRNA

Dom zdravlja Bratunac - primjer uspješne zdravstvene ustanove

Dom zdravlja Bratunac posluje pozitivno i blagovremeno izmiruje doprinose, prispjele račune, kako i plate zaposlenima, za razliku od većeg broja zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj koje zbog dugova ne mogu redovno da izmiruju obaveze prema dobavljačima i plate zaposlenima, izjavio je direktor bratunačkog Doma zdravlja Aleksandar Vasić.
Dom zdravlja Bratunac - Foto: RTRS
Dom zdravlja BratunacFoto: RTRS

Vasić je novinarima rekao da je objekat Doma zdravlja, površine 1.900 metara kvadratnih, izgrađen prije dvije godine i opremljen savremenoim medicinskim aparatima i laboratorijkim uređajima, te ostalim sredstvima za rad u šta su Vlada Srpske i opština uložile 2,2 miliona KM.

- Time su stvoreni odlični uslovi za rad medicinskog osoblja i kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga pacijentima. Naš zadatak je da unapređujemo sistem rada i pružanja zdravstvenih usluga, što i činimo - naveo je Vasić.

On je istakao da očekuju da uskoro dobiju namjensko vozilo za prevoz pacijenata na hemodijalizu u Zvornik, te da rade na nabavci komore za razvijanje rendgenskih snimaka.

Sa ciljem unapređenja i proširenja obima zdravstvenih usluga, te olakšavanja liječenja i smanjenja troškova pacijenata od aprila specijalističke usluge u ovoj ustanovi pružaju kardiolog, neurolog i dječiji pulmolog.

Vasić posebno ukazuje na savremenu laboratorijsku opremu koja omogućava 50 različitih testova i analiza među kojima su analiza gustine krvi, alergo-test, biohemijska analiza krvne slike i još neke, što u velikoj mjeri olakšava dijagnostiku, unapređuje liječenje uz smanjenje troškova i uštedu vremena pacijentima.

U bratunačkom Domu zdravlja usluge pruža sedam timova porodične medicine, a registrovano je 15.000 osiguranika.

Prema Vasićevoj ocjeni kolektiv je podmlađen i sa najmanjim brojem nemedicinskih radnika među domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

- Ukopno imamo 58 zaposlenih i dovoljan broj ljekara od kojih su neki na specijalizaciji za određene oblasti - naveo je Vasić.

Kao najveći problem u radu i blagovremenom pružanju zdravstvenih usluga Vasić navodi dotrajali vozni park, odnosno stara, neadekvatna i nepouzdana sanitetska vozila što ponekad limitira pružanje zdravstvene pomoći na terenu u slučaju takve potrebe.