latinica  ћирилица
17/07/2019 |  10:54 ⇒ 18:22 | Autor: SRNA

Košarac: Političke strukture u FBiH žele da nanesu štetu Srpskoj

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac izjavio je danas Srni da u Federaciji BiH postoje političke strukture koje, političkim djelovanjem u institucijama BiH, žele da Republici Srpskoj naprave političku ili ekonomsku štetu.

Nakon jučerašnjeg preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa donošenjem odluke da bude zaustavljena izgradnja mosta na Pelješcu, Košarac je rekao da se to može prepoznata kao potreba bošnjačkog člana Predsjedništva /Šefika DŽaferovića/ i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva /Željka Komšića/ da naprave problem Republici Srpskoj eventualnim povlačenjem potpisa sa sporazuma o izgradnji mosta na Savi.

Prema njegovim riječima, DŽaferović i Komšić su iskoristili priliku da naprave problem u vezi sa izgradnjom mosta na Pelješcu u danu kada je potpisivan sporazum sa Hrvatskom o izgradnji mosta na Savi u Gradišci, koji je veoma značajan sa aspekta ekonomskog, finansijskog i privrednog razvoja Srpske.

- Ta praksa se nastavlja i najbolji model koji tome svjedoči jeste preglasavanje srpskog člana Predsjedništva integrisanim, identičnim djelovanjem ostala dva člana Predsjedništva - rekao je Košarac.

On ističe da se otvara i pitanje koga Komšić zastupa, odnosno šta bi rekli Hrvati u BiH za ovo što čini kada je riječ o narušavanju odnosa sa Hrvatskom.

Košarac je napomenuo da je uloga Predsjedništva BiH da vodi spoljnu politiku i razvija dobre regionalne odnose sa svim zemljama, pa tako i sa Srbijom i Hrvatskom.

- Važno je ostati privržen ustavnom kapacitetu i regionalnoj saradnji i afirmisati se, a to Republika Srpska i njeni predstavnici čine, dok se drugi pokazuju kao oportunisti razvoju dobrih infrastrukturnih projekata i dobre saradnje. Mislim da je to veoma loše i po Komšića i po DŽaferovića - smatra Košarac.

On je ocijenio kao dobro što je Dodik, kao srpski član Predsjedništva, iskoristio Ustavom zagarantovano pravo i zatražio izjašnjavanje Narodne skupštine Republike Srpske.

- To je jedan od ključnih modela koji treba koristiti svaki put kada srpski član Predsjedništva bude preglasan, jer očekujem da će biti nastavljena praksa preglasavanja s obzirom na veoma prepoznate usaglašene politike Komšića i DŽaferovića - napomenuo je Košarac.

Predsjedništvo BiH usvojilo je na jučerašnjoj sjednici sa dva glasa za i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. Za zaključak su glasali Komšić i DŽaferović, a protiv je glasao Dodik.

Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

U Banjaluci će sutra biti održana posebna sjednica Narodna skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. 

Povezane vijesti:

Anđelković: Sarajevo želi da potpuno podredi i Hrvate i Srbe

Kožul: Odluka o Pelješkom mostu dio bošnjačke političke agende

Deđanski: Preglasavanje Dodika sprečava ostvarivanje i zajedničkih i srpskih interesa