latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:24 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

G7: Diskusija o oporezivanju tehnoloških giganata

Ministri finansija iz G7, koju čine velike ekonomske sile, počinju danas u Francuskoj razgovore o oporezivanju tehnolokih giganata i planu "Fejsbuka" da napravi digitalnu valutu libra.
Pariz - Foto: flickr.com
ParizFoto: flickr.com

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer je domaćin kolegama iz Britanije, Kanade, Njemačke, Јapana, Italije i SAD u Šantiliju, nedaleko od Pariza.

Zvanična tema sastanka glasi "Učiniti kapitalizam poštenijim", ali je poznato da će spor u vezi sa porezom za tehnološke firme dominirati razgovorima, prenijela je agencija DPA.

Francuski poslanici usvojili su prošle sedmice porez od tri odsto za najveće tehnološke firme, a Le Mer je rekao da je to potrebno jer istraživanja u EU pokazuju da te kompanije plaćaju znatno manji porez nego tradicionalna preduzeća.

Vašington je zaprijetio Francuskoj pokretanjem istrage i mogućim kontramjerama, tvrdeći da je meta poreza oblast u kojoj su američke firme svjetski lideri.

Francuski zvaničnici rekli su da se nadaju da ove sedmice može biti ostvaren napredak u vezi sa usaglašavanjem minimalne stope korporativnog poreza.

Očekuje se da će ministri lakše zauzeti zajednički stav prema najavljenoj "Fejsbukovoj" digitalnoj valuti.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da digitalne valute mogu da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbjednost, a ministri iz Francuske i Njemačke smatraju da izdavanjem valuta treba da se bave vlade.