latinica  ћирилица
17/07/2019 |  12:36 | Autor: SRNA

Bosančić: Sve srpske stranke treba da podrže Dodikovu inicijativu

Generalni sekretar Demokratskog saveza Boran Bosančić izjavio je danas da treba da bude postignut širok konsenzus u Republici Srpskoj u vezi sa inicijativom srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine Srpske u vezi sa infrastrukturnim projektima u regionu.
Boran Bosančić (Foto: srpskacafe.com) -
Boran Bosančić (Foto: srpskacafe.com)

- Ta inicijativa je u skladu sa Ustavom BiH i neophodno je da bude utvrđeno da li je povrijeđen vitalni entitetski interes srpskog naroda. Vjerujemo da će u Narodnoj skupštini biti izražena neophodna skupštinska većina kako bi ta inicijativa dobila podršku i bili zaštićeni interesi srpskog naroda u BiH - istakao je Bosančić.

On je istakao da je ovo veoma važno pitanje jer je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške već godinama značajan projekat za Srpsku.

- Vjerujem da će biti postignut širok konsenzus i ovo treba da okupi sve političke partije sa sjedištem u Srpskoj. To je političko pitanje od šireg nacionalnog interesa oko kojeg će se ujediniti srpske stranke - kaže Bosančić.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić preglasali su juče na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika usvojivši sa dva glasa "za" i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, posebno imajući u vidu da je, nakon nekoliko godina, juče ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.