latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:05 | Autor: SRNA

Drljača: Do kraja avgusta biće proglašen park prirode "Una"

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača istakao je da je veoma bitno da tok rijeke Une na teritoriji Republike Srpske bude zaštićen, te dodao da očekuje da će do kraja avgusta biti završena kompletna procedura u vezi sa proglašenjem parka prirode "Una".
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

Drljača je naveo da je procedura pokrenuta zbog najave Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora bude odlagalište, odnosno skladište radioaktivnog otpada, ali da tok rijeke Une zaslužuje zaštitu u svakom slučaju.

- Opština Novi Grad je zainteresovana da što prije bude proglašen park prirode, nastojimo da cijela procedura bude završena do kraja avgusta jer je poznato da će Hrvatska u septembu donijeti konačnu odluku o lokaciji odlaganja radioaktivnog otpada - rekao je Drljača Srni.

On je naglasio da će odluku Hrvatske osporiti činjenica da takva vrsta otpada ne može biti odlagana na prostoru za koji postoji neki vid zašite prirodnih cjelina.

- Prioritet je spriječiti izgradnju odlagališta i skladišta, ali i bez te prijetnje je veoma bitno sačuvati rijeku Unu. Svakako da rijeka Una zaslužuje i zaštitu i istraživanje biljnih i životinjskih vrsta - naglasio je Drljača.

Prema njegovim riječima, od danas je u ovoj opštini na javni uvid izložen Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una".

- Dokument definiše zašto je potrebna zaštita toka rijeke Une na teritoriji Republike Srpske, a predviđa zaštitu 2.772,60 hektara površine. Definisano je i šta se na zaštićenom prostoru smije, a šta ne smije graditi. Prijedlog predviđa zaštitu trećeg stepena - pojasnio je Drljača.

Postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Na zahtjev ovog ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa sačinio je stručno mišljenje na prethodnu zaštitu rijeke Une i studiju zaštite.

Prethodna zaštita rijeke Une proglašena je aktom Vlade Srpske 29. aprila prošle godine, čime je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.

Ove četiri opštine, na čijem se području nalazi lokalitet, objavljivanjem početka javnog uvida na svojim oglasnim tablama omogućiće javnosti uvid u Prijedlog odluke i priloženu dokumentaciju u prostorijama administrativnih službi opština, u trajanju od 30 dana.

Ministarstvo je 11. jula na portalu Vlade Republike Srpske objavilo ​​Prijedlog odluke o proglašenju Parka prirode "Una" i Studiju zaštite za proglašenje ovog parka.