latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:08 | Autor: SRNA

Stevanović: I opozicija da podrži zaštitu vitalnog interesa

Zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović rekla je Srni da će Klub poslanika te stranke na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske podržati izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

- Smatramo da je Dodik pravilno postupio i da će njegova odluka sutra biti potvrđena - istakla je Stevanovićeva.

Ona je dodala da vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu za usvajanje ove odluke, ali da očekuje i podršku opozicije.

- Imamo 57 poslanika kada je riječ o većini, 56 je potrebno za usvajanje ove odluke, ali i opozicija treba da se u tom smjeru zapita kada je riječ o vitalnim nacionalnim interesima i da pokažemo pravo jedinstvo i podršku predsjedavajućem Predsjedništva BiH - rekla je Stevanovićeva.

Ona je dodala da nije dobro da se u Predsjedništvu BiH nastavi sa praksom preglasavanja.

- Očekujem da će do oktobra biti formiran Savjet ministara nakon kongresa SDA. Mislim da je to glavna prepreka njegovom formiranju - ocijenila je Stevanovićeva.

Ona je dodala da izborni pobjednici u entitetima, a ne gubitnici, treba da formiraju vlast na nivou BiH.

Predsjedništvo BiH juče je sa dva glasa za /članova Željka Komšića i Šefika DŽaferovića/ i jednim glasom protiv /predsjedavajućeg Dodika/ usvojilo zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Srpski član Predsjedništva Dodik je, u skladu sa Ustavom BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu sa rokovima propisanim Ustavom.

Prema Ustavu, član Predsjedništva koji nije saglasan sa odlukom te institucije, može da je proglasi destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.