latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:19 | Autor: SRNA

Majkić: Odlukom o sporu protiv Hrvatske želi se nauditi i Srpskoj

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da se odlukom bošnjačkog člana Predsjedniptva BiH Šefika DŽaferovića, te hrvatskog člana Željka Komšića o pokretanju spora protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta, želi nauditi komšijama u Republici Srpskoj i u susjednoj Hrvatskoj.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Ona je podsjetila da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva nije podržao odluku o pokretanju spora protiv Hrvatske, zbog gradnje ovog mosta, a o čemu su glasali DŽaferović i Komšić.

Majkićeva je naglasila da je za Republiku Srpsku od nacionalne važnosti izgradnja mosta kod Gradiške na Savi, na koji se, kako je rekla, čeka već 10 godina, te dodala da je to bio ključni argument srpske strane zbog kog je Dodik glasao protiv spora.

- Znamo šta za Republiku Srpsku znači ovaj most, koji će nas sa već ranije izgrađenim auto-putem, spojiti sa Hrvatskom, odnosno EU, a znamo kakve benefite može imati, ne samo Srpska, već cijela BiH - rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, bilo bi licemjerno i kontraproduktivno očekivati da se konstantno interveniše na izgradnja mosta kod Gradiške, a pri tome zahtijevati obustavljanje izgradnje Pelješkog mosta kojim Hrvatska želi povezati svoju teritoriju.

- Svoje suprotstavljeno mišljenje Dodik će potvrditi kroz zaštitu vitalnog entitetskog interesa na već zakazanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i sigurna sam da će poslanici u Narodnoj skupštini potvrditi izneseni stav predsjedavajućeg Predsjedništva, čime će odluka Komšića i DŽaferovića biti potpuno bespredmetna - istakla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da su izgradnju Pelješkog mosta pokušali zaustaviti bošnjački poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u prošlom sazivu, te da to sada samo nastavljaju DŽaferović i Komšić.

- Konačno, mostovi su uvijek spajali ljude i potpuno je nerazumno u 21. vijeku biti protiv njihove izgradnje - rekla je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić preglasali su juče na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika usvojivši sa dva glasa "za" i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, posebno imajući u vidu da je, nakon nekoliko godina, juče ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.