latinica  ћирилица
17/07/2019 |  14:23 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Nisu traženi prihvatni centri u Srpskoj, Mektić ih nudio

Predstavnici EU poručili su danas na sastanku sa delegacijom BiH da neće uslovljavati lokaciju za izgradnju migrantskog centra, ali da treba pod hitno rasteretiti Bihać i Unsko-sanski kanton. EU je ocijenila neprihvatljivim da se migranti smještaju u Vučijak, nekadašnju deponiju, zbog čega je, kako saznajemo izostala podrška Crvenom krstu u hrani i drugim potrepštinama od strane IOM-a, saznaje RTRS.
Sastanak u Briselu - Foto: RTRS
Sastanak u BriseluFoto: RTRS

Na sastanku je istaknuto da EU nije zadovoljna nivoom koordinacije unutar BiH kada je riječ o migrantskoj krizi, ali je ostavljena prilika da to pitanje bude riješeno unutar BiH. Kada BiH pokaže sposobnost rješavanja porblema migrantske krize, EU će pružiti dodatnu finansijsku pomoć.

Na sastanku je razmatrano i pitanje na koji načine je do sada utrošeno 13 miliona evra za rješavanje migrantske krize.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH jednoglasno je zaključeno da Savjet ministara nije sposoban za rješavanje migrantske krize, jer ponovo nije dostavio plan mjera.

Prema našim izvorima, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić ponudio je da bude razmotreno formiranje prihvatnog centra za migrante na području između Doboja i Tuzle.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH jednoglasno je zaključeno da Savjet ministara nije dostavio plan rješavanja migrantske kriza.

Novi sastanak delegacija BiH i EU u vezi sa migrantskom krizom zakazan je za septembar.

Povezane vijesti:

Brisel spreman da dodatno pomogne BiH