latinica  ћирилица
17/07/2019 |  14:51 | Autor: SRNA

Slučaj "Mahmuljin": Ljevaković svjedočio o navikama i praksi stranih boraca

Zijad Ljevaković, svjedok odbrane bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, optuženog za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, rekao je danas da je bilo zanimljivo kako su strani borci mogli ući u BiH kada nije mogla proći humanitarna pomoć.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Ljevaković, koji je bio u Upravi za moral Generalštaba takozvane Armije BiH, govorio je na suđenju Mahmuljinu pred Sudom BiH o drugačijim navikama i praksi koju su donijeli strani borci.

- Nismo znali ni ko su ni odakle su - rekao je Ljevaković i dodao da su u Upravi imali informacije da se strani borci prebacuju iz humanitarnih organizacija u vojne i obratno.

Svjedok, koji je na studijama upoznao arapski svijet, rekao je da strani borci nisu razumjeli domaći ambijent i odnose u BiH, te da su bili isključivi, kao i da se njihova praksa sukobljavala sa lokalnom.

- Ništa nisu znali o nama, a ni mi o njima - izjavio je Ljevaković, prenosi Birn.

On tvrdi da politički i vojni /bošnjački/ vrh nije imao ulogu u dolasku stranih boraca i da su svi generali bili rezervisani prema njima, navodeći da je tadašnji bošnjački lider Alija Izetbegović rekao Amerikancima: "Mi ih nismo zvali".

Svjedok je rekao da ga je, pošto je znao arapski, Izetbegović zamolio da se sastane sa predstavnikom stranih boraca i prenese tri poruke.

On je rekao da je tom predstavniku poručio da je Dejton potpisan, a da oni imaju dva izbora - da nesmetano odu ili da ostanu i poštuju zakone BiH.

Ljevaković tvrdi da nije imao informacije o zločinima odreda "El mudžahedin", ali i da vojni i politički vrh nije tolerisao ratne zločine.

Odgovarajući na pitanja tužioca Sedina Idrizovića da li mu je poznato da su Fikret Muslimović, Sakib Mahmuljin, Hasan Čengić i Salem Šabić podržavali ideju o dolasku stranih boraca, svjedok je odgovorio da ne vjeruje.

Ljevaković je rekao da ne može ni potvrditi ni negirati da je muftija zagrebački Ševko Omerbašić imao aktivnosti u vezi s dolaskom stranih boraca.

Tužilac je predočio čestitku Mahmuljina povodom godišnjice odreda "El mudžahedin", u kojoj navodi da "život u skladu sa islamskim propisima izaziva uzor i divljenje", kao i da govori o potrebnom strpljenju u vezi sa širenjem islama.

Svjedok se nije saglasio da ova čestitka predstavlja podršku Mahmuljina.

Ljevaković je rekao da nije imao informacije o zločinima nakon što mu je predočeno upozorenje Izetbegovića da nisu dopuštena kršenja Ženevskih konvencija, a koje je poslao poslije posjete Vozući u septembru 1995. i saznanja o "odnosu prema zarobljenim".

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika. Suđenje se nastavlja 24. jula.