latinica  ћирилица
17/07/2019 |  15:56 | Autor: SRNA

Za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u BiH 8,4 miliona KM

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed i rezidentni predstavnik UNDP u BiH Stelijana Nedera razgovarali su danas o projektu ove međunarodne organizacije u okviru kojeg će 8,4 miliona KM biti uloženo za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u BiH, a akcenat će biti na lokalnim zajednicama.
Kostajnica (foto: facebook.com/kostajnicacom) -
Kostajnica (foto: facebook.com/kostajnicacom)

- Projekat je u fazi početka primjene. Planirano je da traje do 2022. godine, a, prema informacijama koje imam, sredstva su već obezbijeđena - rekao je Međed novinarima.

On je naveo da je ova uprava u saradnji sa UNDP imala značajan broj projekata, kao što je poboljšanje sistema odbrane od poplava u slivu rijeke Vrbas.

"Projekat je koštao oko pet miliona dolara, a obezbijeđena su sredstva veze za 14 lokalnih zajednica, od kojih je 10 iz Republike Srpske. Civilna zaštita je dobila oko sto sredstava veze, te devet digitalnih stanica ranog upozoravanja", rekao je Međed.

On je naveo da je Uprava imala odličnu saradnju sa ovom međunarodnom organizacijom, te izrazio nadu da će ona biti poboljšana u narednom periodu.

- Svaka KM uložena u sistem zaštite i spasavanja će se višestruko isplatiti, jer, kada je riječ o spasavanju ljudskih života, ali i materijalnih dobara, to nema cijenu - rekao je Međed.

Nedera je upozorila da, s obzirom na to da su zbog klimatskih promjena sve češće prirodne nepogode, društvo mora biti spremno da pravovremeno na njih odgovori.

- Novi projekat koji smo pokrenuli, zajedno sa Republičkom upravom za Civilnu zaštitu i još nekoliko agencija UN, bavi se preventivom i izgradnjom kapaciteta lokalnih zajednica, kako bi se što kvalitetnije upravljalo rizikom - rekla je Nedera.

Prema njenim riječima, UNDP stavlja akcenat na otporni razvoj, što znači da se moraju održavati dobri lokalni kapaciteti za sprečavanje, kao i odgovor na prirodne katastrofe.

- Radujemo se nastavku saradnje sa Civilnom zaštitom ali i lokalnim zajednicama, kako se negativni uticaj prirodnih katastrofa iz 2014. godine ne bi ponovio - rekla je Nedera.