latinica  ћирилица
17/07/2019 |  15:58 | Autor: RTRS

Đokić: BiH nije u interesu novi spor sa Hrvatskom

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je danas Srni da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik postupio odogovorno kada je pokrenuo inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ocijenivši da BiH nije potreban spor sa Hrvatskom i da bi to još više zakomplikovao odnose kada je riječ o otvorenim pitanjima koje od ranije imaju ove dvije zemlje.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Ako bi nastao i trajao novi spor štetu bi imala Republika Srpska i srpski narod. Zbog toga smatram opravdanim taj potez i ne vidim nijedan razlog za to da izgradnja Pelješkog mosta ne bude nastavljena na osnovu ranije utvrđene dinamike, tim prije što je i Hrvatska aktivnostima u vezi sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške pokazala da želi graditi odnose sa BiH i rješavati otvorena pitanja koja podstiču razvoj - naglasio je Đokić.

On je ocijenio da je zbog toga Dodik postupio odgovorno, te izrazio očekivanje da će u Narodnoj skupštini taj stav imati dvotrećinsku podršku narodnih poslanika.

- I opozicija bi trebala da podrži stav srpskog člana Predsjedništva BiH. Ovo je trenutak u kojem svi iz Srpske treba da pokažemo jedinstvo zbog toga što bi u slučaju da bude otvoren spor to moglo nanijeti štetu Republici Srpskoj. I poslanici opozicije treba da brinu o dugoročnim i strateškim interesima Srpske i zato očekujem da i oni to podrže - naglasio je Đokić.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić preglasali su juče na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika usvojivši sa dva glasa za i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, posebno imajući u vidu da je poslije nekoliko godina ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.