latinica  ћирилица
17/07/2019 |  17:43 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Petričević: Zakon o podsticajima šansa za privrednike

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da postoji veliko interesovanje poslovne zajednice za Zakon o podsticajima u dijelu koji se odnosi na povećanje plata, ali i kada je riječ o podsticajima za direktna ulaganja.
Petričević sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca - Foto: RTRS
Petričević sa predstavnicima Unije udruženja poslodavacaFoto: RTRS

Petričević je na današnjem sastanku sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koju predvodi direktor Saša Aćić, podsjetio da je Zakon o podsticajima u privredi Srpske stupio na snagu, te da prvi obračunski period traje od 1. jula do 31. decembra.

- Nakon isteka obračunskog perioda privrednici će imati rok od 60 dana da podnesu zahtjev za podsticaj za povećanje plata - rekao je Petričević i dodao da Ministarstvo intezivno radi na izradi pravilnika kojim će detaljnije biti regulisano pitanje podsticaja.

On je još jednom naglasio da će svim privrednim subjektima koji ispune uslove za ostvarenje prava na podsticaj za povećanje plate biti isplaćena ova sredstva, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Tokom sastanka razgovarano je i o zaključku Vlade Republike Srpske kojim je predviđeno smanjenje, odnosno ukidanje neporeskih davanja.

Petričević je rekao da je Vlada Srpske ovim zaključkom još jednom potvrdila opredjeljenje da privrednicima olakša poslovanje i unaprijedi poslovni ambijent u Srpskoj.

Aćić je rekao da je usvajanjem Zakona o podsticajima u privredi otvorena mogućnost da privrednici izađu iz zone sive ekonomije, što će doprinijeti poboljšanju standarda radnika, ali i stvaranju pozitivnijeg poslovnog ambijenta.

Sagovornici su razmotrili i mogućnosti za pojednostavljenje pojedinih administrativnih procedura, s posebnim osvrtom na smanjenje potrebne dokumentacije, što predstavlja još jednu od mjera za unaprijeđenje privrede Republike Srpske i privlačenje stranih investicija.

Petričević je danas razgovarao i sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, koje je predvodio predsjednik Borko Đurić, a na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje Ministarstvo realizuje, a namijenjene su unapređenju privrede u Srpskoj.

Tokom sastanka razgovarano je o neporeskim davanjima, odnosno o sprovođenju programa reforme ove vrste davanja, unaprijeđenju kontrole nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana, te kreiranju povoljnijeg privrednog ambijenta, koji će doprinijeti povećanju konkurentnosti domaće privrede.

Shodno tome, na sastanku je dogovoreno da Privredna komora Republike Srpske dostavi svoje prijedloge i obrazloženja kako bi bili realizovali gore navedeni ciljevi.

Sagovornici su se usaglasili da je, osim prijedloga za smanjenje, odnosno ukidanje neporeskih davanja, potrebno izvršiti i analizu kompletnih administrativnih procedura u određenim oblastima, kako bi se primjenom modela standardnih troškova /SCM/ izvršilo pojednostavljivanje procedura u praksi.

Razgovarano je o mogućnosti izmjena Zakona o slobodnim zonama Republike Srpske, i sa tim ciljem je dogovoreno da delegacija Srpske posjeti slobodnu zonu u Pirotu, koja daje odlične rezultate, kako bi se dobre prakse, koje se tamo koriste, mogle primijeniti i u Srpskoj.