latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:13 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Brisel nije tražio formiranje migrantskih centara u Srpskoj; Mektić nudio lokaciju

Bh. delegacija i evropski zvaničnici u Briselu danas o migrantskoj krizi. Evropa traži od BiH da ojača mehanizme za upravljanje migracijama i garantuje da je sposobna da se nosi s krizom, jer će samo tako dobiti novac za izgradnju migrantskih centara.

Iako je Evropska komisija ne uslovljava gdje će biti građeni, bh. ministar Dragan Mektić nudio je lokaciju između Doboja i Tuzle.

EU jasna – tek kad BiH pokaže da je sposobna da upravlja migrantskom krizom, dobiće novac za migrantske centre. Gdje će biti izgrađeni Evropu ne interesuje. Na bh. političarima je da se dogovore. A da za to nisu sposobni, jasno je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH. Savjet ministara opet nije dostavio plan mjera. 

- Predsjedništvo je jedinstveno u osudi takvog ponašanja i neodgovornosti Savjeta ministara oko toga i to naprosto usložnjava dalju migrantsku krizu - rekao je Milorad Dodik srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iako bez jasnog plana, ministar u tehničkom mandatu Dragan Mektić predvodio je bh. delegaciju u Briselu. Navodno, kao jednu od mogućih lokacija predložio je područje između Doboja i Tuzle. Na naše pozive nije odgovarao. 

Iz Srpske poruka - neće biti izgradnje migrantskih centara na teritoriji Republike. Ministar Dragan Lukač kaže da se postupa prema zaključcima Vlade Srpske i da se migrantska kriza drži pod kontrolom.

- Razumijemo probleme sa kojima se susreću u Unsko-sanskom kantonu, ali ne možemo dozvoliti da se ti problemi preliju u Republiku Srpsku - smatra Lukač.

Iz Unsko-sanskog kantona traže jaču kontrolu istočne granice BiH, i u najkraćem roku, prije početka zime, izgradnju centara za migrante i u drugim dijelovima BiH.

- Mislim da bi trebalo da se pristupi jednom planskom i sistemskom rješavanju problema na nivou cijele države, s obzirom da se sada može reći da je najveći teret ovog problema na području USK - naveo je Alje Šiljdedić portparol MUP-a USK FBiH. 

Evropska komisija smatra da Bihać i Unsko sanski kanton moraju biti rasterećeni, ali da je neprihvatljivo da jedno od rješenja bude smještanje migranata na nekadašnju deponiju Vučijak, na kojoj je svakodnevno njih oko 500.

Zbog toga je izostala pomoć Međunarodne organizacije za migracije Crvenom krstu.

- Imamo nepodržavanje, a imamo i dolazak na lokaciju da vide kako se i šta se dešava, ali drago mi je da smo u ovih 28 dana uspostavili kakve takve uslove - rekla je Selam Midžić sekretar "Crvenog krsta" iz Bihaća.

Podsjećamo, prema EU regulativi, za migrante je odgovorna ona zemlja članica kroz čiju su granicu prvo ušli u EU. Brojni migranti na deponiji Vučijak, u EU ušli su preko Grčke i Italije, a u BiH uglavnom preko Hrvatske i Srbije. 

- Ne želim ostati,. Idem za Evropu zato što je ovo mala zemlja i veliki je problem - rekao je Muhamed, migrant iz Pakistana.

Nur iz Avganistana se pita zašto BiH ne dogovori da se otvore granice za izbjeglice?

- Političari uzimaju novac, a nas ostavljaju na pola puta - dodaje Nur.

Bh. delegacija je, između ostalog, od Evropske komisije zatražila da institucije BiH upravljaju novcem koji Evropska unija šalje za pomoć migrantima. Na sastanku je razmatran i utrošak 13 miliona evra, namijenjenih za rješavanje migrantske krize.

Novi sastanak delegacija BiH i EU zakazan je za septembar.