latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:22 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Neprilagođeno tržištu rada - Srpska pokreće reformu visokog obrazovanja

Visoko obrazovanje Republike Srpske tromo je i neprilagođeno tržištu rada, zaključak je prve tematske sjednice Vlade o situaciji u ovoj oblasti. Zato Vlada i pokreće reformu, koja će trajati do 2035. godine.

Reforma obrazovanja će se odvijati u tri velike faze. Prva podrazumijeva analizu stanja i onog što će biti urađeno u kratkom roku. Prije svega, usvajanje novog Zakona o visokom obrazovanju.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević kaže da zatim slijedi period konsolidacije stanja, koji se odnosi na kraj mandata ove vlade do 2020, te dugorčni period transformacije sistema visokog obrazovanja u periodu do 2035. godine.

Reforma visokog obrazovanja nije lak posao, kaže premijer Radovan Višković. Svjesni su, ističe, da će na tom putu nailaziti na ozbiljne izazove i lobije.

Višković je istakao da je Vlada odlučna i spremna da se suoči sa svim problemima i izazovima, kao i da će nastaviti da se bavi i rješava ovu problematiku.

Današnji obrazovni sistem karakteriše tromost, nefleksibilnost, neprilagođenost globalnim tržišnim trendovima i neophodno je početi njegovu reformu i dovesti ga na nivo razvijenih evropskih zemalja, jedan je od zaključaka Vlade.