latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:31 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Sindikati ŽRS: Prijava Tužilaštvu protiv bivše uprave

U Željeznicama Srpske i dalje burno. Sindikati su podnijeli krivičnu prijavu protiv bivše uprave preduzeća za nesavjesno poslovanje i nanošenje štete.

Sindikati ne odustaju ni od povećanja plata i traže sastanak sa predsjednikom Vlade.

Sudski troškovi, zatezne kamate i advokatske usluge bespotrebno su izvukli novac iz Željeznica, jer je bivša uprava odbijala da im topli obrok i regres isplati po zakonu. Sudovi su bili na strani radnika, a loše odluke tadašnje uprave nanijele su milionsku štetu . Za to, poručuju sindikati, treba neko da odgovara.

Simo Cvjetković, Samostalni sindikat mašinovođa, očekuje da Tužilaštvo, prije svega, preispita njihove navode i dokaze i ako ima osnova da se podigne optužnica protiv odgovornih.

Na optužbe sindikata niko iz bivše uprave nije se oglašavao. Sindikati kažu da je novac koji je bespotrebno potrošen, mogao da bude utrošen za povećanje plata. Od tog zahtjeva ne odustaju. Podrška stiže iz Konfederacije sindikata.

- Drugi zahtjev upućen je premijeru da hitno organizuje sastanak sa predstavnicima konfederacije i sindikata Željeznica o stanju u ovom preduzeću - kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Stanje u Željeznicama se stabilizuje, pa sadašnju upravu čudi stav sindikata da zaoštravaju situaciju, nakon što su sva potraživanja radnicima isplaćena. I plan poslovanja se, kažu, ispunjava.

V.d. generalnog direktora ŽRS Zoran Ilinčić kaže da su prihodi za prvih pet mjeseci veći za 11 odsto u odnosu na planirane, te da je to osnova za ispalutu stimulacije radnicima za prethodni period. Istakao je da su proteklog mjeseca prvi put na isti dan izmirili sve obaveze prema radnici i državi.

Stimulacija koja se isplaćuje radnicima je privremena mjera, dok ne bude usaglašen kolektivni ugovor. To će, kažu u upravi, donijeti trajno rješenje za povećanje plata, ali su razgovori zaustavljeni na zahtjev sindikata, dok ne bude usvojena nova sistematizacija.