latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:38 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Proširenje EU na zapadni Balkan - pitanje ujedinjenja kontinenta

Šef diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da je proširenje EU na zapadni Balkan pitanje pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta.

Ona je, govoreći o primjeni Globalne EU strategije pred Evropskim parlamentom, ocijenila da je približavanje zemlja zapadnog Balkana investicija u evropsku bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

- Za mene sama riječ `proširenje` nije odgovarajuća. Zemlje zapadnog Balkana su sve susjedne zemlje članicama. Radi se i o pomirenju unutar regiona - naglasila je Mogerinijeva.

Ona je rekla da vjeruje da je vrijeme i za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da se nada da će Savjet ubrzo donijeti takvu odluku.

- Mislim da je to investicija u našu bezbjednost, stabilnost i prosperitet -poručila je Mogerinijeva, prenosi RTS.

U dokumetu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navedeno je da je EU napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna djela, pri čemu se, između ostalog, izdvaja i "potvrda EU perspektive za zapadni Balkan".

- Zapadni Balkan je napravio nepovratan napredak na EU putu. To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH. Opipljivi sporazumi postignuti su u u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU - ocijenjeno je u dokumentu.