latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:59 ⇒ 18/07/2019 | 07:38 | Autor: SRNA

Moskva zabrinuta zbog zdravstvanog stanja generala Mladića

Moskva je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja srpskog generala Ratka Mladića jer nema potvrde iz nezavnisnih izvora da dobija adekvatnu medicinsku pomoć u haškom pritvoru, izjavio je danas u Njujorku zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Genadij Kuzmin.
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

- Dok se takva situacija ne promijeni, Rusija neće moći da uplaćuje novac u budžet za rad Mehanizma - poručio je Kuzmin na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, nasljednika Haškog tribunala.

Govoreći o presudama Haškog tribunala, Kuzmin je ocijenio sramotnim presude hrvatskom generalu Antu Gotovini, ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i bivšem komadantu terorističke OVK Ramušu Haradinaju sramotne, a da je Mehanizam nastavio sa takvom praksom, prenose "Večernje novosti".

- Ponovljeno suđenje i još oštrija kazna za /prvog predsjednika Republike Srpske/ Radovana Karađića to ilustruju. Tako je i u slučaju generala Ratka Mladića. Takve presude uvijek prati agresivna medijska propaganda i pritisak na sudije. Pritiskom u vezi sa slučajem nepoštovanja suda - optužbe protiv članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Јojića, Mehanizam pokušava da produži svoje postojanje - rekao je on.

Kuzmin je ukazao da je Haški tribunal odbio je da sprovede istragu zločina NATO na SR Јugoslaviju, te umjesto toga stvorio mit da je isključivo Beograd kriv za ratove na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka.

"- Haški Tribunal je okrivio Srbe, a sve ostale zaštitio od krivice - rekao je Kuzmin.

On je poručio da je NATO ofanziva na SRЈ značajna za Moskvu jer su na meti najviše bili civili i civilna struktura, rezidencijalne oblasti Beograda, a u napadima su odneseni životi civila, pa i djece.