latinica  ћирилица
17/07/2019 |  20:52 ⇒ 23:17 | Autor: RTS

Plenković smijenio troje ministara

Vlada u Zagrebu je rekonstruisana. Troje ministara je smijenjeno, a na njihova mjesta imenovani novi ljudi. Osvježenja su bila nužna, poručuje hrvatska premijer Andrej Plenković.
Vlada Hrvatske - Foto: Wikipedia
Vlada HrvatskeFoto: Wikipedia

Plenković je smijenio ministarku regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i ministarku demografije Nadu Murganić.

Na mjesto Gabrijele Žalac postavljen je ministar rada Marko Pavić. Јosip Aladrović, šef HZMO-a, zamijeniće Marka Pavića.

Nadu Murganić će zamijeniti poslanik HDZ-ova u Saboru Vesna Bedeković.

Tomislava Tolušića bi trebalo da zamijeni Marija Vučković.

Mario Banožić biće predložen za novog ministra državne imovine umjesto Gorana Marića, koji je morao da podnese ostavku zbog afere sa poklanjanjem nekretnina.

Ministarku spoljnih i evropskih poslova, koja odlazi na mjesto generalne sekretarke Savjeta Evrope, zamijeniće konzul u Njemačkoj Goran Grlić Radman.

Potpredsjednici vlade su ministri finansija i unutrašnjih poslova Zdravko Marić i Davor Božinović.

Plenković se nakon sastanka sa koalicionim partnerima obratio novinarima rekavši da su "osvježenja bila nužna". 

- Kao mandatar i onaj koji odlučuje, procijenili smo da u ovim političkim okolnostima, jednoj opterećujućoj slici za vladu, ova osvježenja su bila nužna. Procijenio sam, zajedno s vodstvom HDZ-a, da je potreban jedan bitan zaokret. U fokus javnosti i medija želim da dođu sva ona pozitivna postignuća, a da sve ono što radimo kao vlada dođe u fokus neopterećeno s onim što nam je oduzimalo pozornost - rekao je Plenković.