latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:20 | Autor: B92

Trampa od impičmenta spasava njegov "ljuti neprijatelj"

Demokratski kongresmen iz Teksasa Al Grin podnio je Kongresu zahtjev za glasanje o rezoluciji o opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa.

Povod su Trampove uvrede na račun nekoliko demokratskih kongresmenki imigrantskog porijekla.

Međutim, demokratska predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi izjavila je da će taj zahtjev biti obustavljen.

Grin je u zahtjevu naveo da je Tramp iznio "rasističke uvrede" na račun obojenih predstavnica demokrata u Kongresu, kao i da Tramp nije sposoban da bude predsjednik, prenio je AP.

Pelosi i drugi demokratski lideri, međutim, smatraju da bi glasanje o takvoj rezoluciji bilo nepotrebno, opasno i razdiruće u inače "ranjivom" Kongresu. Ona je navela da će odbor demokrata u Kongresu obustaviti Grinovu rezoluciju.

- Odmah ćemo se toga osloboditi - rekla je Pelosi novinarima.

Tramp je u više navrata tokom prethodnih dana iznosio uvrede na račun kongresmenki, nazivajući ih, između ostalog, izazivačima nereda rođenim u inostranstvu i poručujući im da bi trebalo da se vrate u opustošena i osiromašena mjesta iz kojih su došle.

Trampove opaske su u javnosti naišle na oštre osude za rasizam i ksenofobiju. I sama Nensi Pelosi je u jednom trenutku izjavila da predsjednik hoće da "Ameriku ponovo učini bijelom". Takođe, u više navrata je oštro kritikovala Trampa, s kojim je ulazila u sukob, što putem društvenih mreža, što putem medija. Pelosi inače važi za "ljutog neprijatelja" američkog predsjednika.