latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:59 ⇒ 09:05 | Autor: RTRS

Petković: Preglasavanje u Predsjedništvu BiH - loša praksa

Kada je u pitanju zaštita vitalnog nacionalnog interesa, koju je u NSRS zatražio predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, postavljena je pogrešna teza jer u Ustavu BiH stoji da ukoliko je neka odluka, kojom je neki član Predsjedništva preglasan, štetan za entitetski interes, on može podnijeti zahtjev za odlučivanje, rekao je potpredsjednik NSRS Milan Petković za RTRS.

- Ovdje se ne govori o vitalnom nacionalnom intersu, već o entitetskom interesu teritorije sa koje je on izabran - rekao je potpredsjednik NSRS Milan Petković.

Petković je, gostujući u Јutarnjem dnevniku RTRS, dodao da se ovdje ne radi o zaštiti srpskog nacionalnog interesa, već o interesu Republike Srpske.

U tom slučaju Parlament Republike Srpske danas može da usvoji izjavu člana Predsjedništva Milorada Dodika i da proglasi štetnom po Srpsku odluku Predsjedništva BiH ili da je ne usvoji, čime će ona stupiti na snagu, rekao je Petković i naglasio da u posljednjem slučaju nije samo preglasan predsjedavajući Dodik, već i 320.000 glasova iz Republike Srpske koje je dobio na izborima.

- Ovdje nije preglasan ni Srbin, ni Milorad Dodik, već većina iz Republike Srpske koja ima svog predstavnika u Predsjedništvu BiH - rekao je Petković.

Kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, on je naglasio da ulazimo u otvoren i bespotreban sukob sa članicom EU - Hrvatskom, jer je izgradnja tog mosta počela, kako je rekao, mnogo ranije.

- Rasprave o izgradnji mosta su počele prije 12 godina, i mi danas opet imamo naknadnu pamet i donosimo zaključke kojima ulazimo u sukob sa Hrvatskom. Ne može interes Srpske biti da se uđe u sukob sa susjednom državom - naglasio je Petković.

Dodao je da je preglasavanje u Dodika u Predsjedništvu BiH loša praksa.