latinica  ћирилица
18/07/2019 |  09:58 | Autor: SRNA

Sve češća prisvajanja Istre i Dalmacije

Italijani sve češće prisvajaji Istru i Dalmaciju - jedan od mladića koji su postavili italijansku zastavu na Trsatu javno se predstavio i poručio da je Rijeka dio Italije.
Lorenco Đorđi (Foto: Facebook @ Lorenzo Giorgi) -
Lorenco Đorđi (Foto: Facebook @ Lorenzo Giorgi)

Tri mladića su prošlog mjeseca postavili italijansku zastavu i objavili na Јutjubu video na kojem se ne vide najbolje njihova lica, a sada je jedan od njih na "Fejsbuku" objavio jasnu fotografiju.

- Јa sam Roberto di Biaso i preuzimam odgovornost za ono što se dogodilo - piše mladić iz Lokorotonda iz regije Bari, koji u obraćanju spominje i veliku Italiju i "italijansku Rijeku".

On tvrdi da to "nije bio neprijateljski čin prema Hrvatima, već znatiželjan i avanturistički potez, koji će ostati upamćen i za sto godina", prenosi riječki "Novi list".

- Kao Italijan osjećam italijansku Rijeku, to je dio porodice koji je otet od nas. Više nećemo saginjati glavu pred istorijskim nepravdama - piše Di Biaso.

Incident sa italijanskom zastavom izazvao je osudu u Rijeci. Gradonačelnik Vojko Obersnel nazvao je to kukavičkim potezom i pozvao na "zaustavljanje opasnih ideja i polusvijeta koji bi svojatao tuđe teritorije".

Nedavno je i gradski vijećnik u Trstu Lorenco Đorđi naveo da su Istra, Kvarner i Dalmacija do Splita - italijanska područja.

On je na svojoj Fejsbuk stranici objavio fotografiju, odnosno prenio objavu sa službene stranice Italijanskog pokreta iredentista, na kojoj se vidi "silueta Italije" na italijanskoj zastavi, s tim da se granice te ilustracije protežu sve do Boke kotorske u Crnoj Gori.

Đorđi je poručio da je to Italija i da se "ništa ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom".

Sve je počelo prije nekiliko mjeseci kada je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici, održao u kome je "pripojio" Istru i Dalmaciju Italiji.

- Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine - rekao je Tajani.

On je bio jedan od osnivača stranke Forca Italija /Naprijed Italija/, s kojom je Silvio Berluskoni četiri puta osvojio premijerski mandat.