latinica  ћирилица
18/07/2019 |  14:11 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Mektić: EU uslovljava davanje novca za rješavanje migrantske krize

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da su mu sagovornici iz EU rekli u Briselu da je Unija spremna da, bez ograničenja, pruži finansijsku podršku BiH u rješavanju migrantske krize, ali pod uslovom da ona bude ravnomjereno raspoređena na prostoru cijele BiH i da bude ojačana uloga Operativnog štaba za pitanja migracija.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

On je na konferenciji za novinare izjavio da je EU spremna da iz evropskih fondova transfer novca vrši direktno na institucije BiH, a ne kao do sada preko posrednika.

- EU je rekla da je spremna da finansijski podrži sve razumne i opravdane projekte koji se tiču rješavanja pitanja statusa migranata u BiH - istakao je Mektić.

On je naveo da mu je na sastanko rečeno da je EU spremna da izvrši i političke pritiske, ne mogavši da precizira šta su pod tim mislili.

- EU hoće jasnu, preciznu i efikasnu ulogu Operativnog štaba za pitanja migracija koji može da donosi odluke i upravlja procesom migracija. Јa ću otvoriti proces reforme tog operativnog štaba kako bi to tijelo donosilo odluke - najavio je Mektić.

On tvrdi da na sastanku nije bilo riječi o bilo kakvom prihvatnom centru u Republici Srpskoj, ali je naveo da će se tražiti još jedna lokacija na prostoru BiH i da je on već sam u nekoj priči sa nevladinom organizacijom "Emaus" iz opštine Doboj Istok da to bude u toj opštini.

Mektić je izjavio da je sagovornicima iz EU rekao da BiH ni po koju cijenu ne želi da bude "hot-spot" zemlja gdje će migranti dolaziti, a da se uspostavljaju čvrste barijere da ne mogu da idu dalje iz BiH.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o situaciji u Unsko-sanskom kantonu /USK/ gdje je dolaskom migranata broj počinjenih krivičnih djela porastao za 300-400 odsto.

On smatra da su postojeći prihvatni centri "Bira" i "Miral" veliki humanitarni i bezbjednosni problem i da će oni biti izmješteni u jedan novi prihvatni centar na području USK.

Mektić je saopštio da je zamolio da EU pošalje jednog ili više tehničkih eksperata putem kojeg bi BiH imala direktnu komunikaciju sa Briselom.

On je rekao da Predsjedništvo BiH ne raspravlja ozbiljno o migrantskoj krizi.

- Njih nije briga za migrantsku krizu. To je politička manipulacija - tvrdi Mektić, koji je i ovu konferenciju za medije iskoristio za napad i da uputi pogrdne riječi na račun RTRS-a i njegovih novinara.