latinica  ћирилица
18/07/2019 |  15:29 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

Novi eksponati na "Kočićevom ognjištu"

U okviru ovogodišnjeg 54. Kočićevog zbora biće opremljena muzejskim predmetima još jedna kuća, takozvana zgradica, na "Kočićevom ognjištu", a plan je da ona bude otvorena 25. avgusta, završnog dana ovog zbora, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.
Banjaluka "Kočićevo ognjište" - Foto: SRNA
Banjaluka "Kočićevo ognjište"Foto: SRNA

U Muzeju Republike Srpske navode da u Stričićima, rodnom mjestu narodnog tribuna i pisca Petra Kočića, već nekoliko godina teku pripreme za formiranje Muzejske zbirke "Kočićevo ognjište", kojom se želi prikazati tradicionalni način života na Zmijanju s kraja 19. i početka 20. vijeka.

Uređenje prve kuće, dvodijelne brvnare, na Kočićevom ognjištu uspješno je obavljeno prošle godine u saradnji Muzeja Republike Srpske, grada Banjaluka i banjalučke Turističke organizacije.

"Kočićevo ognjište" obuhvata pet objekata-rodnu kuću Petra Kočića, dvodijelnu dinarsku planinsku kuću-brvnaru, dvije zgradice i ambar, naveli su iz Muzeja, te dodali da je namjera da prikažu tradicionalnu arhitekturu, način stanovanja i tradicionalnu porodicu /porodičnu zadrugu/, na Zmijanju.

- Tradicionalna arhitektura na Zmijanju je uglavnom bila drvena, kompletne kuće i drugi objekti izgrađeni su od drveta, čak i krovovi. U porodičnim zadrugama, tradicionalnom obliku porodice u kojoj žive otac i njegovi sinovi sa porodicama, pored kuće postojale su zgradice, koju je imao svaki oženjeni zadrugar u kojoj je spavala njegova porodica. U kući se boravilo u toku dana, a u zgradicama se spavalo. U kući se na ognjištu ložila vatra, a u zgradicama nije - objasnili su iz Muzeja Srpske.

Prema podacima Muzeja, u dvodjelnoj brvnari trenutno su izložena 43 trodimenzionalna predmeta i 11 fotografija.

- Opremanjem kuće i zgradice smatramo da na najbolji način polazimo u formiranje muzejske zbirke - zaključili su iz ove ustanove kulture.

Pored uređenja dva objekta, Muzej Republike Srpske je pripremio i monografiju "Zmijanje-Kočićevo ognjište" autora Vladimira Đukanovića, koja treba da bude svojevrsni vodič kroz ovu zbirku.

Јedan dio ove monografije posvećen je istraživanjima koje je radio Milan Karanović početkom 20. vijeka.

Monografija "Zmijanje-Kočićevo ognjište" biće promovisana 22. avgusta u okviru ovogodšnjeg "Kočićevog zbora" u Muzeju Republike Srpske.

Kočićev zbor koji će biti održan od 19. do 25. avgusta donosi brojne manifestacije koje će biti u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.