latinica  ћирилица
18/07/2019 |  15:42 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Za bolnicu u Zvorniku 25 miliona KM

Vlada Republike Srpske utvrdila je prijedloge izmjena i dopuna tri zakona koji se odnose na uspostavljanje mogućnosti registracije privrednih društava i preduzetnika elektronskim putem. Vlada je usvojila i odluku o izgradnji i opremanju novog objekta i rekonstrukciji postojećih objekata bolnice Zvornik, za koju je izdvojila 25 miliona KM.

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će za septembarsko zasjedanje Narodne skupštine pripremati osam zakona koji će unaprijediti javno zdravstvo.

Nakon raspisivanja javnog i međunarodnog tendera, do kraja oktobra trebalo bi da počne izgradnja novog bloka bolnice u Zvorniku. Ovo je najveći projekat u zdravstvu na području regije Birač, za koji je Vlada Srpske odobrila 25 miliona 347.000 KM sa PDV-om.

- Procijenjeni iznos ovih radova je oko 26 miliona, s tim što sporazumom s Vladom Srbije već postoje donatorska sredstva od milion i 515.000 KM, upravo za ovaj projekat - kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ivan Popović, direktor Bolnice u Zvorniku rekao je da će javni poziv za izvođača radova biti otvoren 45, a rok za žalbe 15 dana. On je izrazio nadu da bi krajem oktobra mogli da krenu radovi na gradnji novog bloka bolnice u Zvorniku.

Vlada je usvojila i izvještaje i planove rada za 2019. godinu zdravstvenih i socijalnih ustanova.

Institut za javno zdravstvo planira da unaprijedi poslovanje kroz obučen kadar, nove akreditacije, savremenu opremu i nove analize.

- Cilj nam je i da u narednom periodu proširimo set vakcina za građane Srpske, kako bi se povećala zaštita javnog zdravlja - naveo je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

Јedan od najuspješnijih specijalizovanih centara za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju iz Dervente, od prošle godine uveo je terenski rad s djecom, koja ne borave u centru. Planirano je i uvođenje projekta socijalne rehabilitacije.

- Cilj je da nakon završetka školovanja tu grupu lica pokrijemo dodatnim stručnim radom koji će omogućiti da se lakše zaposle i prođu kroz svakodnevan život - ističe Vladan Popović, direktor Centra za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju "Budućnost" Derventa.

Vlada planira da osposobi i toksikološku ambulantu u Zavodu za sudsku medicinu, uvede "Hajla tipizaciju" u Zavod za transfuziju - metodu koja je preduslov za razvoj transplatacije u Srpskoj.

Planirana je rekonstrukcija i opremanje Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu, Psihijatrijskih klinika u Banjaluci, Sokocu i Јakešu.

Donatorskim i sredstvima Vlade, izvodiće se radovi u bolnicama u Prijedoru i Gradišci, i Specijalnoj bolnici u Mlječanici.

- UNDP će, shodno grant sredstvima banke Savjeta Evrope, da pripremi svu tehničku dokumentaciju vezanu za ove projekte, paralelno s tim Vlada Srpske treba da prođe proces retifikacije ovog sporazuma s bankom Savjeta Evrope - dodao je Šeranić.

Najavljuju radno ljeto - za septembarsku sjednicu Parlamenta Srpske, u pripremi je osam zakonskih akata. Među njima je i nacrt zakona i strategija o mentalnom zdravlju, ali i završavanje memoranduma Vlade i poslodavaca o 100 odstotnom povratu sredstava od porodiljskog bolovanja.