latinica  ћирилица
18/07/2019 |  16:00 | Autor: SRNA

Vučić - Makron: EU da promoviše regionalno povezivanje kroz infrastrukturu

Francuska i Srbija podvlače značaj za EU da promoviše održivo regionalno povezivanje zasnovano na kvalitetnim infrastrukturnim projektima u Srbiji i na Balkanu, navedeno je u danas objavljenoj zajedničkoj izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučić i Francuske Emanuela Makrona.
Makron i Vučić, arhiv - Foto: Novosti.rs
Makron i Vučić, arhivFoto: Novosti.rs

- Francuska namerava da igra značajniju ulogu u finansiranju infrastrukturnih projekata u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan zahvaljujući Francuskoj agenciji za razvoj - istaknuto je u izjavi koju su dva predsjednika usvojila tokom nedavne posjete Makrona Beogradu.

U izjavi, koja je medijima proslijeđena iz pres-službe predsjednika Srbije, navedeno je da će Francuska agencija za razvoj ove godine započeti aktivnosti u Srbiji otvaranjem regionalne kancelarije u Beogradu.

Dvojica državnika su u ovoj izjavi potvrdila zajedničku posvećenost demokratskim vrijednostima i ljudskim pravima, vladavini prava i multilateralizmu, te iskazali zajedničku volju da doprinesu miru, prosperitetu i stabilnosti u Evropi i svijetu.

Vučić i Makron su naglasili da pristupanje Srbije prethodno duboko reformisanoj EU predstavlja zajednički strateški cilj, a saglasni su i da bi bilateralne nesuglasice trebalo da budu riješene i putem bilateralnih pregovora, u skladu sa međunarodnim pravom i u dobroj vjeri.

Oni su u zajedničkoj izjavi izrazili želju da brzo budu steknuti uslovi za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kako bi posredstvom EU bilo postignuto međusobno prihvatljivo rješenje.

Povodom obilježavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Srbije, Vučić i Makron su saglasni da treba da u potpunosti nastave da sprovode Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, koji su vlade Francuske i Srbije potpisale 8. aprila 2011. godine.

S tim ciljem, odlučeno je da bude nastavljen politički dijalog na visokom nivou, ojačana saradnja u oblasti bezbjednosti i odbrane, promovisana kulturna razmjena i frankofonija, kao i da zajednički rade na integraciji Srbije u EU i razviju ekonomsku razmjenu, naročito u oblasti inovacija.

Francuska i Srbija naglasile su i dobru saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja lakog i malokalibarskog oružja, kao i u borbi protiv terorizma, zaštiti granice, borbi protiv finansijskog i privrednog kriminala, trgovine opijatima, trgovine ljudima, sajberkriminala i falsifikovanja.

U domenu borbe protiv terorizma i sprečavanja radikalizacije, Francuska i Srbija razmotriće saradnju na uspostavljanju platformi za prijavljivanje ilegalnog sadržaja na internetu po modelu francuske Platforme za usaglašavanje, analizu, provjeru i usmjeravanje prijava.

Vučić i Makron su naglasili doprinos obje zemlje u oblasti međunarodne bezbjednosti i iskazuju želju da, na temelju bratstva po oružju iz Prvog svjetskog rata, ojačaju njihovo zajedničko učešće u spoljnim operacijama i misijama EU i UN.

U izjavi je navedeno i da će Francuska podržati Srbiju u njenom približavanju EU u kontekstu Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike i Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

Obje zemlje zadovoljne su dinamičnim trgovinskim razmjenama i obavezuju se da će ih dodatno razvijati tako što će u Francuskoj biti predočene prilike na srpskom tržištu i ojačati saradnju u poljoprivrednom i agro-prehrambenom sektoru, istaknuto je u izjavi.