latinica  ћирилица
18/07/2019 |  18:24 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

FBiH: Usvojen rebalans budžeta

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH su na današnjoj sjednici u Sarajevu po hitnom postupku usvojili rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH od 2.701.845.731 KM, koji je za 48 miliona KM, odnosno dva odsto, veći u odnosu na planirani budžetski iznos.

Prilikom elektronskog glasanja, za je glasalo 28 delegata, devet je bilo protiv, a tri uzdržana.

Na zahtjev Kluba Bošnjaka pristupljeno je i pojedinačnom izjašnjavanju tokom kojeg je za bio 31 delegat, osam je glasalo protiv, dok je šest bilo uzdržano.

Razlog donošenja rebalansa budžeta je primjena zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za šta je tokom ove godine potrebno obezbijediti ukupno 25 miliona KM, koja ovogodišnjim budžetom FBiH nisu bila planirana.

Rebalansom će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM, koja su ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu, a iz kojih će biti finansirani projekti izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, izgradnja Јužne obilaznice Mostara i drugo.

Predviđena su i dodatna sredstva od dva miliona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, koja su ostala neutrošena u budžetu FBiH za 2018. godinu.