latinica  ћирилица
18/07/2019 |  19:04 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Nakon zahtjeva biće odobrena nabavka lijeka za oboljelog dječaka

Roditelji dječaka oboljelog od lekuemije, prije dva dana posredstvom društvenih mreža, zamolili su za pomoć za liječenje njihovog sina. Neophodan im je lijek purinetol, kojeg nema u Srpskoj, a u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj poslali su ih u apoteku po terapiju. Јedna kutija ovog lijeka u zemljama regiona košta od 180 do 300 KM.

Novac za njegovu nabavku porodica oboljelog dječaka nema. U resornom ministarstvu ističu, da će lijek biti nabavljen.

Nakon što su je u Univerzitetskom kliničkom centru uputili da lijek za liječenje njenog sina nabavi u apoteci, Božana Kurija preko fejsbuka uputila je apel ljudima dobre volje da joj pomognu.

Za prvih mjesec dana terapije uspjela je, kaže, da se snađe. Ako bude trebalo dalje nastaviti liječenje, ni sama ne zna kako će obezbijediti sinu lijek.

- Јedan čovjek se obratio, dijete mu je bolovalo od leukemije, poklonio mi je kutiju, i još jedan koji je bolovao i izliječio se, dao mi je dvije kutije, i još jedan iz Slovenije je kupio pa će mi sutra poslati, tako da imam dovoljno zaliha za mjesec dana - kaže Božana Kurija, majka oboljelog dječaka.

Božana kaže da je njen sin dobro reagovao na lijek i da se njegovo stanje poboljšalo otkako je počeo da uzima terapiju.

- Terapiju je prihvatio, nema promjena, moglo je biti svakakvih komplikacija ali je sve proteklo kako treba - ističe Kurija.

Resorni ministar upoznat je o problemu ove porodice. Najavio je ekspresno reagovanje i lijek će, kaže, biti nabavljen.

- Riječ je o lijeku koji nije registrovan i koji se uvozi interventnim uvozom, gdje se zdravstvena ustanova obraća Ministarstvu za uvoz takvog lijeka. Mi ekspresno odobravamo nabavku. Potrebno je podnijeti zahtjev - pojašnjava Alen Šeranić, ministar zdravlja Srpske.

A zahtijev treba da podnese Univrzitetski klinički centar Republike Srpske.

Kada će biti upućen, danas nisu saopštili. Kratko su rekli da će se povodom ovog pitanja, oglasiti uskoro.

Majka oboljelog dječaka nada se da će nadležne institucije brzo reagovati jer, kako kaže, lijeka ima za samo mjesec dana terapije.