latinica  ћирилица
18/07/2019 |  19:23 | Autor: SRNA

Lavrov: Posljednji sastanak Kontakt grupe najefikasniji od njenog osnivanja

Posljednji sastanak Kontakt grupe za rješavanje krize u istočnoj Ukrajini bio je najefikasniji od njenog osnivanja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u Bonu rekao da je Kontakt grupa ponovo aktivirana nakon izbora Vladimira Zelenskog za predsjednika Ukrajine i da je u tom periodu održano nekoliko sastanaka.

- Јučerašnji redovni sastanak je, prema riječima naših pregovarača u Kontakt grupi, donio najviše rezultata otkako postoji ova struktura - istakao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je održavanje novog samita Normandijske četvorke moguće ukoliko se sprovedu sporazumi koji su postignuti na prethodnom sastanku na najvišem nivou koji je održan u Berlinu.

- Mislim da ćemo moći da planiramo novi samit Normandijske četvorke čim se sprovedu odluke donesene na samitu održanom u Berlinu u oktobru 2016. godine - rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova kaže da Rusija ima razlog da vjeruje da će, za razliku od vlasti bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, novi tim na vlasti težiti ka tome da se na pošten način sprovode sporazumi iz Minska, javio je TASS.

- Rusija smatra da je format Normandijske četvorke koordinisan i da nema potrebe da se on mijenja - dodao je Lavrov, komentarišući inicijativu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da se u proces pregovora Moskve i Kijeva uključe SAD i Velika Britanija.