latinica  ћирилица
18/07/2019 |  20:08 | Autor: RTS

Dačić: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država DŽonom Boltonom.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

 Dačić za RTS kaže da je na sastanku dobio "veoma pozitivne ocjene" onoga što Srbija kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je razgovor sa Boltonom dokazao da je pitanje Kosova i Metohije visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta američkog predsjednika.

Ne želeći da iznosi detalje razgovora sa Boltonom, šef srpske diplomatije ukazao je da je "sastanak bio izuzetno koristan".

- Razmijenili smo mišljenje o postojećem problemu, blokadi dijaloga. Јasno je rečeno da oni (SAD) znaju da problem nije u Beogradu već na Kosovu i da će pokušati da učine sve što mogu da se dijalog odblokira - napominje ministar spoljnih poslova Srbije.

Ističe da Sjedinjene Države smatraju da je kompromis od značaja za regionalnu stabilnost a samim tim je, kaže, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta SAD.

- O detaljima nećemo govoriti, ali mislim da su izrečene veoma pozitivne ocjene onoga što Srbija radi - napominje Dačić dodajući da je razgovor sa Boltonom posebno značajan jer savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD nije primao sve ministre koji su na konferenciji u Vašingtonu.

Objašnjava da SAD više ne prate "autopilot" spoljne politike već grade "kreativan pristup".

- Misle da mora da se pronađe dogovor prihvatljiv i za Beograd i Prištinu, a to je naravno naša pozicija - naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o predstojećem sastanku sa vršiocem dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, Dačić je rekao da su njih dvojica "stari znanci".

- On je, na neki način, spolja učestvovao na početku briselskog dijaloga. To je u skladu sa tim da SAD žele da pomognu da se dođe do rješenja - ističe ministar spoljnih poslova.

Dačić ponavlja da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu ali neko, kaže, mora da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse.