latinica  ћирилица
18/07/2019 |  20:28 ⇒ 19/07/2019 | 08:32 | Autor: SRNA

Čubrilović: Preglasavanje nikada nije donijelo ništa dobro

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da svako preglasavanje između predstavnika tri naroda nikada u BiH nije donijelo ništa dobro, naglasivši da se zaštitom vitalnog entitetskog interesa Srpske štite interesi ne samo Srba, već svih građana Srpske koja je entitet u BiH.

Komentarišući sporni zaključak Predsjedništva BiH koji je usvojen bez konsenzusa, Čubrilović je ocijenio da je to očigledno štetna odluka po vitalne entitetske interese Srpske, posebno kada je riječ o pograničnim pitanjima sa susjednom Hrvatskom.

- Sa Hrvatskom imamo najdužu garnicu, mnogo graničnih prelaza i želimo da odnosi dvije zemlje budu na najvišem nivou. Zaključci Predsjedništva to ne obezbjeđuju - rekao je Čubrilović tokom rasprave o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

On je rekao da je sa Hrvatskom potrebno dalje saobraćajno povezivanje, te da se mora riješiti pitanja granice u Kostajnici.

- Slično pitanje imamo u Bratuncu, kada je riječ o Srbiji. Dakle, sva pitanja sa susjedima treba riješiti pregovorima - istakao je Čubrilović.

On je naveo da bi sporni zaključak Predsjedništva mogao ugroziti izgradnju Pelješkog mosta koji je podržala EU, a što bi recipročno moglo dovesti u pitanje izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, koji je vitalni interes Srpske.

- Pelješki most se gradi u skladu sa Konvencijom UN o pravu mora i BiH će imati pristup otvorenom moru. Saobraćaj na moru neće biti ugrožen. Ponoviću, Srpska je opredijeljena da se problemi granica rješavaju u cjelosti, ne partikularno, a to je i obaveza BiH. Moramo riješiti pitanja granice prije članstva u EU, a ovim zaključcima se ugrožavaju evropski put i dobrosudsjedski odnosi - naglasio je Čubrilović.

On je rekao da ostali članovi Predsjedništva traže prekid gradnje Pelješkog mosta, iako je u poodmakloj fazi gradnje i većinom je finansiran sredstvima EU.

- Ovi sporovi pred međunarodnim sudovima ne bi bili riješeni u korist BiH i pogoršali bi odnose sa Hrvatskom, koja bi kasnije mogla osporiti evropski put BiH - ukazao je Čubrilović i konstatovao da je svaki most simbol povezivanja.