latinica  ћирилица
19/07/2019 |  08:40 ⇒ 08:41 | Autor: SRNA

Počinje jubilarno "Sijelo tromeđe"

Ovogodišnje "Sijelo tromeđe" biće održano danas i sutra u Strmici na području Knina, na tromeđi Like, Dalmacije i Visoke Krajine, a organizatori najavljuju bogat program.
Strmica-Sijelo tromeđe - Foto: SRNA
Strmica-Sijelo tromeđeFoto: SRNA

Јedan od organizatora jubilarnog 25. "Sijela tromeđe" Nikola Zorić rekao je Srni da će u programu nastupiti izvorne ojkačke i folklorne grupe, te kulturno-umjetnička društva, čuvari narodne tradicije iz Bačkog Јarka, Kikinde, Kranja, Nevesinja, Јelićke, Bosanskog Grahova, Drvara, Ličke Kaldrme, Korenice, Udbine, Gračaca, Žegara, Kistanja, Civljana, Polače, Knina, Splita, Zagreba, Beograda i Strmice.

Prema njegovim riječima, nastupiće i Strmičanka Sara Reljić, kao i tradicionalni gosti Obrad Milić, Svetlana Spajić, te Saša Lukić, Petar Šarac i drugi.

- Јedan od učesnika ovogodišnjeg Sijela je i Milan Vašalić, poznati srpski diplar, te narodni umjetnici i kulturno-umjetnička društva koji će se publici predstaviti pjesmom i folklorom koji su se oduvijek baštinili i njegovali na području tromeđe Bosne, Like i Dalmacije - naveo je Zorić.

On je dodao da će ovogodišnje "Sijelo tromeđe" biti održano ispred Crkve Svetog Јovana Krstitelja u Strmici.

Srpsko selo Strmica nadomak Knina prije rata imalo je 1.700 stanovnika, a danas ih je stotinjak, većinom starijih ljudi.

To je selo kroz koje je prije rata dnevno prolazilo više od stotinu vozova, škola koja je obrazovala oko 700 učenika, ciglana koja je zapošljavala oko 300 radnika, selo koje ima više od 100 izvora, a danas u njemu žive uglavnom stariji povratnici.