latinica  ћирилица
19/07/2019 |  09:30 | Autor: SRNA

Boing očekuje trošak od 4,9 milijardi dolara

Boing je objavio procjenu o ukupnom trošku od 4,9 milijardi dolara zbog prizemljenja svog aviona "737 maks" širom svijeta.
Boing 737 (Foto:Sputnik / Maksim Blinov) -
Boing 737 (Foto:Sputnik / Maksim Blinov)

Očekuje se da će ovaj trošak izbrisati profit kompanije i da će to biti objavljeno u izvještaju o kvartalnim rezultatima sljedeće sedmice.

Boing je saopštio da bi "737 maks" mogao da se vrati u upotrebu u posljednja tri mjeseca ove godine i da je to "najbolja procjena u ovom trenutku", prenio je Bi-Bi-Si.

Avioni su prizemljeni nakon što je jedan "737 maks" pao u Indoneziji u oktobru, a drugi u Etiopiji u martu. Poginulo je ukupno 346 ljudi.

Istražioci su usmjerili pažnju na kontrolne sisteme aviona, a Boing radi na unapređenju softvera u saradnji sa regulatornim agencijama.

Kompanija je u međuvremenu smanjila mjesečnu proizvodnju sa 52 na 42 aviona, a prodaja je obustavljena.

Veći dio novca od 4,9 milijardi dolara biće iskorišten za plaćanje nadoknada kupcima Boingovih aviona zbog poremećaja u redu letova i kašnjenja u isporuci aviona.

Predsjednik i direktor Boinga Denis Milenberg saopštio je da je ovo presudan trenutak za kompaniju i da ne postoji ništa važnije od bezbjednosti posada i putnika.