latinica  ћирилица
19/07/2019 |  11:21 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Radun: Ojačala pozicija Republike Srpske

Dvotrećinska podrška Narodne skupštine Republike Srpske stavovima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa Pelješkim mostom, pokazuje da je pozicija Republike Srpske ojačala i da se u BiH sada ne može ništa rješavati bez Srpske, ocijenio je za Srnu politički analitičar Branko Radun.
Branko Radun - Foto: Novosti.rs
Branko RadunFoto: Novosti.rs

- Mislim da to pokazuje da sad ne može ništa da se rješava u BiH bez Republike Srpske, a prije se rješavalo mnogo šta bez nje - rekao je Radun.

On je ocijenio da je pozicija Srpske sada ojačala, ne samo, kako je naveo, time što je Dodik predsjedavajući tročlanog Predsjedništva, nego što je, na neki način promijenjena i klima u odnosima, gdje je Sarajevo "jako nezadovoljno" što vidi da Srbi i Hrvati u BiH blisko sarađuju.

Radun smatra da Hrvati u BiH, u strahu da ih Bošnjaci ne asimiluju, vide jedino u Srbima podršku svom opstanku u BiH i ocjenjuje da srpska podrška izgradnji Pelješkog mosta, koji podržavaju Hrvati u BiH, nije uperena protiv Bošnjaka, već da je cilj Srba opstanak Republike Srpske, a Hrvata opstanak u BiH.

- Stvar je procjene da li je moglo više da se dobije od Hrvatske, ali je to dio jedne šire politike u šta je uključen i Beograd - znači ne samo o bliskim odnosima Srba i Hrvata ili Republike Srpske i predstavnika hrvatskog naroda u organima Federacije BiH, već i Beograd podržava tu politiku srpsko-hrvatske saradnje u BiH - naveo je Radun.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Nakon ove odluke Narodne skupštine Republike Srpske, osporavana odluka Predsjedništva BiH biće poništena, odnosno neće stupiti na snagu.