latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:42 | Autor: SRNA

Radišić: Probleme rješavati dijalogom, a ne preglasavanjem

Senator Republike Srpske Živko Radišić rekao je Srni da jučerašnja dvotrećinska podrška Narodne skupštine stavovima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa Pelješkim mostom pokazuje da je prevladao razum u cilju zaštite vitalnog entitetskog interesa Srpske i da probleme treba rješavati dijalogom, a ne preglasavanjem.
Živko Radišić - Foto: RTRS
Živko RadišićFoto: RTRS

Radišić, koji je svojevremeno obavljao funkciju srpskog člana Predsjedništva, ocijenio je da je glavna poruka, nakon poništavanja spornog zaključka Predsjedništva u kome se pozivalo na obustavu radova na Pelješkom mostu, da u BiH probleme ne treba rješavati preglasavanjem, već razumom.

- Treba biti spreman na dijalog jer se ništa ne može riješiti na štetu bilo koga drugoga. Niti to možemo mi, niti to mogu drugi - poručio je Radišić.

On je rekao da je usvajanje Dodikove izjave u Skupštini opomena da BiH ima šansu isključivo na osnovama mirnog dogovaranja, usklađivanja interesa i međusobnog poštovanja.

- A, ne prijeteći i prizivajući, ne daj Bože, nemire i stradanja - rekao je Radišić.

On je naglasio da je odnos sa susjednim zemljama posebno bitan, jer niko ne može biti izolovan, pa ni BiH i Srpska.

- Narod je davno rekao kad ustaneš pogledaj komšiju, pa u sunce... Poštujmo susjede ako hoćemo da i oni nas poštuju - rekao je Radišić.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je dvotrećinskom većinom izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Nakon ove odluke Narodne skupštine Republike Srpske, osporavana odluka Predsjedništva BiH biće poništena, odnosno neće stupiti na snagu.

Radišićprobleme rješavati dijalogom, a ne preglasavanjem