latinica  ћирилица
19/07/2019 |  12:55 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Promovisana poštanska marka sa motivom "Banjalučke laste"

U Banjaluci je danas predstavljena nova poštanska marka sa motivom čuvenog skoka sa Gradskog mosta - "Banjalučka lasta" koja je izdata u tiražu od 10.000 primjeraka.
Poštanska marka sa motivom "Banjalučke laste" (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Poštanska marka sa motivom "Banjalučke laste" (Foto: banjaluka.rs.ba)

Uoči manifestacije "Ljeto na Vrbasu", koja će početi u nedjelju, 21. jula, skokovima sa Gradskom mosta, iz "Pošta" kažu da je motiv na novoj poštanskoj marki - "Banjalučka lasta" prepoznatljiva već 66. godinu i simbol ove manifestacije.

- Pošte Srpske su prepoznale ovu manifestaciju kao jedan vid izuzetne promocije grada Banjaluka i, na inicijativu Turističke organizacije, odlučili smo da izdamo poštansku marku i time obilježimo manifestaciju - rekao je novinarima izvršni direktor za IKT razvoj, prodaju i marketing u Poštama Srpske Zoran Protić.

On je naveo da su poštanske marke "mali ambasadori" i da Pošte redovno objavljuju izdanja koja se tiču kulturnih, istorijskih i turističkih manifestacija i obilježavanju istorijskih datuma i ličnosti i na taj način promovišu Republiku Srpsku.

Protić je rekao da je autor poštanske markice dizajner "Pošta Srpske" Božidar Došenović, da je izdata u tiražu od 10.000 primjeraka nominalne vrijednosti 0.90 KM, te da je pripremljeno i 300 prigodnih koverata.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Irena Radojević istakla da je izdavanje poštanske markice sa ovim motivom upriličeno danas jer manifestacija "Ljeto na Vrbasu" počinje 21. jula skokovima sa Gradskom mosta.

Radojevićeva je rekla da prvi skokovi sa Gradskog mosta datiraju još iz tridesetih godina prošlog vijeka, te da se i ove godine očekuje veliki broj takmičara.

Ona je rekla da će, u okviru te manifestacije koja će trajati do 4. avgusta, nastupiti ronioci i spasioci Ronilačkog kluba "Buk", te da će se, osim sportskih aktivnosti, kao što su fudbal na pijesku i basket za dječake i djevojčice i odbojke na pijesku, ljubitelji igara na Vrbasu moći okušati i u ronjenju koje organizuje Ronilački klub "Delfin".

Radojevićeva je dodala da će manifestacija "Ljeto na Vrbasu", koja se ove godine održava 66. put, biti obogaćena sportskim i kulturno-zabavnim aktivnostima atraktivnih sadržaja.

Ona je navela da je jedan od najatraktivnijih sadržaja zip-lajn spust na užetu iznad rijeke Vrbas kod Gradskog mosta, koji će biti dostupan građanima i turistima tokom trajanja manifestacije.

- Bioskop na otvorenom uz film "Taksi bluz" biće upriličen na platou tvrđave Kastel, a biće organizovan i "ples pod zvijezdama" na plaži ispod dvorane Obilićevo - rekla je Radojevićeva.

Prema njenim riječima, u završnom dijelu manifestacije predviđene su trke dajaka u tri kategorije, izbor najljepšeg dajaka i "Kotlićijada" na plaži Abacija.

Ona je istakla da je manifestacija na Vrbasu prvi put organizovana 1953. godine pod nazivom "Karneval na Vrbasu", te da je krajem sedamdesetih godina promijenila naziv u "Susreti na Vrbasu", a da je 1995. godine dobila današnji naziv "Ljeto na Vrbasu".