latinica  ћирилица
19/07/2019 |  15:02 ⇒ 17:08 | Autor: SRNA

Korporacija AVIK zainteresovan za brojne projekte u Srpskoj

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering zainteresovana da sa Vladom Republike Srpske partnerski realizuje brojne velike projekte u oblastima energetike, saobraćaja, turizma, industrije i drugim.
Višković i Đokić sa Kinezima - Foto: RTRS
Višković i Đokić sa KinezimaFoto: RTRS

Đokić je rekao da je u tom smjeru sa predstavnicima ove kompanije potpisan okvirni sporazum o saradnji.

- Јedna su od vodećih kompanija u Kini, imaju oko 500 milijardi dolara prometa godišnje i zapošljavaju oko pola miliona radnika. U sektoru energetike su u više država svijeta realizovali brojne projekte, a sada to namjeravaju u Srpskoj u partnerstvu sa nama - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima AVIK-a kojem su prisustvovali premijer Srpske Radovan Višković i rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske.

Đokić je rekao da je AVIK još ranije izrazio interes za zajedničku realizaciju projekta gradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci, te da je na sastanku razgovarano i o zajedničkoj realizaciji izgradnje tri hidroelektrane na pritokama Drine - Bistrici i Јanjini, ukupne snage oko 42 megavata.

- Posjetivši lokacije na kojima su planirani ovi energetski objekti, iz AVIK-a su naveli su da bi vrlo brzo mogli pristupiti realizaciji svih ovih projekata. Uz dobru dinamiku, postoji mogućnost da se ti energetski projekti izgrade u nekoliko narednih godina", rekao je Đokić.

On je dodao da su na području Trebinja predstavnici AVIK-a posjetili Zupce, te obećali da će na planu avio-saobraćaja analizirati ovu lokaciju, gdje je planirana gradnja aerodroma.

Đokić je podsjetio da AVIK gradi i aerodrome, te da proizvode vojne i civilne avione.

- Svaka država bi željela da ima ovakvu kompaniju za partnera i drago mi je što su izrazili spremnost da s nama nastave saradnju - rekao je Đokić.

Predsjednik Uprave kineske kompanije AVIK Sou Shuhe ocijenio je uspješnim sastanak sa predstavnicima Vlade i Elektroprivrede, rekavši da je razgovarano o projektima hidroenergetike, infrastrukture, avio-saobraćaja i investicijama.

- Sastanak je bio izuzetno uspješan i nadamo se početku uspješne saradnje. Nadamo se i da će od sada više kineskih preduzetnika dolaziti u ovu zemlju. Došli smo ovdje da radimo projekte izgradnje i investiramo - rekao je Shuhe.