latinica  ћирилица
19/07/2019 |  15:58 ⇒ 22:17 | Autor: RTRS

NATO vježba uz ustaške pjesme - pogledajte snimak

Skandal na međunarodnoj vojnoj vježbi u Hrvatskoj, na kojoj su hrvatski i albanski vojnici iz Albanije i sa Kosova pjevali o ubijanju Srba i veličali ustaštvo, ostao je bez reagovanja hrvatskih državnih organa, ali i javnosti. Nije se oglasilo ni Ministarstvo odbrane BiH, iako su na vježbi učestvovali i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Eksluzivno objavljujemo šokantne snimke pjesama u slavu ustaške ideologije, koja je u Drugom svjetskom ratu u smrt poslala najmanje milion Srba.

"Mi Hrvati, mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi, samo krvi četnika iz Knina...", na simku se čuja ova jeziva pjesma i još jezivija poruka Srbima u Hrvatskoj, državi članici EU.

Nisu ih pjevali navijačke grupe nego pripadnici hrvatske vojske. Umjesto uvježbavanja vojnih vještina, zajedno sa albanskim vojnicima upjevavali su pjesme o klanju Srba, veličali ustaške zlikovce iz Drugog svjetskog rata Јuru Francetića i Rafaela Bobana, koji su u crno zavilio srpski narod u BiH.

Potom se na snimku mogu čuti sljedeći stihovi: "Evo zore, evo dana, Evo Јure i Bobana. Evo zore, evo dana, Evo Јure i Bobana...".

- To savezništvo između albanskih i hrvatskih vojnika datira iz samog rata u Hrvatskoj. Albanci su u velikom broju učestvovali u hrvatskoj vojsi, od vojnika do generala. Oni im prenose određena iskustva kako da nastupe prema Srbima sa Kosmeta i Srbije. Taj incident samo oslikava njihovu čvrstu vezu na antisrpskim pozicijama - kaže Ljuban Karan, bivši KOS-ovac i obavještajno-bezbjednosni analitičar iz Beograda.

Orgijanje pijanih hrvatskih i albanskih vojnika nastavljeno je u kasnim noćnim satima, bez reagovanja hrvatskih vojnih vlasti. Tragično je da se sve dešavalo pod zastavom NATO-a, u koji nas snažno guraju, a bili su prisutni i bošnjački pripadnici OS BiH koji, kako saznajemo, nisu učestvovali u "ustaškom natpjevavanju".

Na posljednjem, malo lošijem snimku odjekuju stihovi: " Ustaše, ustaše, ajmo, ajmo, ajmo ustaše, ustaše, ustaše..ajmo, ajmo, ustaše, ustaše...".

Na vojnoj vježbi "Neposredan odgovor 2019" učestvovalo je 1.600 vojnika iz 14 zemalja. Na poziv komandatna američkih kopnenih snaga vježbi je prisutvovala i pješadijska četa tzv. vojske Kosova.

Iz Ministarstva odbrane BiH bez odgovora da li su bili upoznati sa učešćem jedinice iz samoproglašene države. Od izvora u komandi Zajedničkog štaba OS BiH saznajemo da nisu znali za učešće tzv. Kosova.

Inače, odobrenje za odlazak Oružanih snaga BiH na ovu vježbu dao je prethodni saziv Predsjedništva BiH.