latinica  ћирилица
19/07/2019 |  16:44 ⇒ 20:43 | Autor: sputniknews.com

Haradinaj podnio ostavku

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj podnio je ostavku na sjednici privremene vlade i rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog, prenosi RTS.

On je naveo da ovim činom želi da odvoji funkciju premijera od Ramuša Hradinaja.

- U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj - rekao je on.

On je rekao da će vlada samoproglašenog Kosova nastaviti da funkcioniše bez vakuuma, prenijela je Koha.

Haradinaj je rekao da su članovi njegovog kabineta prvi koje je obavijestio o ostavci, te da će o tome zvanično obavijestiti i sve relevantne institucije,

- Uvijek ću ostati vjeran domovinu... Moja ostavka je neopoziva - rekao je on.

Haradinaj je rekao da odgvornost sada prelazi na predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija koji treba da počne konsultacije i odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora.

- Јa nisam optužen, već sam pozvan na saslušanje - rekao je Haradinaj, koji smatra da ne zaslužuje ovakvu realnost.

- Podnosim neopozivu ostavku na položaj premijera Republike Kosovo i želim da vam zahvalim na vašem povjerenju i podršci. Razlog za ovu odluku je da sam pozvan da se pojavim na saslušanju iz specijalizovanih haških komora kao osumnjičeni. Vlade i vlast su međusobno zamjenjive, mi živimo u demokratiji, čast premijera i države mora biti očuvana i ja nikada neću pokleknuti. U Hag idem kao Ramuš Haradinaj, gdje ću branitii čast albanskih boraca. Moja nevinost tokom rata OVK potvrđena je sa dvije presude koje niko ne može da pobije. Moja zemlja je Kosovo, Kosovo nematerijalno, multietničko, višejezično, sa teritorijom i granicama, Kosovo je nepravedno pritisnuto da povuče takse uvedene prema Srbiji - rekao je Haradinaj, prenijela je prištinska Bota sot.

List podsjeća da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na premijersku funkciju kao osumnjičeni za ratne zločine.

Prvi put je ostavku podnio na mjesto premijera nakon što je od Haškog suda 2005. optužen za ratne zločine nad nealbancima i civilima.

Specijalni sud je formiran radi utvrđivanja zločina koje su tokom posljednjih sukoba na Kosmetu počinili pripadnici takozvane OVK nad Srbima i nad ostalim pripadnicima manjina i nad nelojalnim Albancima.

Haradinaj, bivši vođa terorističke organizacije OVK, bio je na čelu vlade samoproglašenog Kosova od septembra 2017. godine.