latinica  ћирилица
19/07/2019 |  17:08 ⇒ 17:10 | Autor: TANЈUG

Plenković: Nema pravne obaveze za postavljanje dvojezičnih tabli

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na smirivanje tona kada je riječ o odluci Ustavnog suda o unapređenju prava srpske manjine u Vukovaru.
Dvojezične table u Vukovaru (Foto: Hina) -
Dvojezične table u Vukovaru (Foto: Hina)

On je naglasio da je važno to što piše u pomenutoj odluci, iako, kako kaže, ona nije obavezujuća.

- Važni su fakti, šta piše u odluci Ustavnog suda, ne proizlazi pravna obveza koja bi nametala, na primjer lokalnoj upravi, postavljanje dvojezičnih tabli, to iz te odluke ne proizlazi, stoga smirimo ton - izjavio je Plenković.

- Na osnovu statuta Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud ovom prilikom nije dirao, dakle Gradsko vijeće će sprovesti raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja i snošljivosti - rekao je Plenković nakon jučerašnjeg razovora sa vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Dodao je i da su se upravo u mandatu ove vlade pokrenule stvari te se više angažuju kako bi riješili bilo kakvi problemi i stvorila pozitivnija atmosfere u društvu Hrvata i srpske manjine.

- On ne dovodi u pitanje niti naš pravni poredak niti odluku Ustavnog suda, više puta izabrani gradonačelnik Vukovara jako dobro razumije koji su njegovi zadaci - poručio je hrvatski premijer.